Claire Keegan / Emanet Çocuk
Kısa, sade, akıcı ve finaliyle insanın içine dokunan bir hikâye.
1980’lerde İrlanda kırsalında geçen bu hikâyede, kalabalık ve yoksul bir ailenin küçük kızının, annesinin memleketinde yaşayan Kinsella ailesine bir süreliğine emanet edilişini okuyoruz. Sanki bir teyze evine gönderilmiş gibi ama aslında bambaşka bir dünyaya adım atıyor.
Geldiği yerde sevgi ne demek, değer görmek ne demek, bir şeyleri paylaşmak ne demek hepsini ilk kez hissediyor. En sıradan şeyler bile sevgiyle yapıldığında bambaşka bir anlam kazanıyor.
Kitabın en vurucu ve en etkileyici yeri sonuydu. Vedanın o sessiz ama yoğun ağırlığı. Kitap boyunca biriken her şey o kısa finalde insanın içine bir anda çöküyor.
Bu hikâyede dikkatimi çeken bir diğer şey de kızın isminin hiç geçmemesiydi. Normalde bu tarz anlatımları sevmem ama burada o eksiklik bile anlamlıydı. Sanki herkes olabilecek bir çocuğun hikâyesini okuyormuş gibi.
Kısa ama etkisi uzun süren, okuyan herkesin finalinde bir şeyler hissedeceğini düşündüğüm bir kitaptı.
Bu naif hikaye 2022 yılında The Quiet Girl (Sessiz Kız) adıyla sinemaya da uyarlanmış. Hatta Oscar adaylığı bile olan bu film, kitaptaki o saf ve duygusal atmosferi ekrana muazzam bir görsellikle taşıyor. Okuduktan sonra izlemenizi de kesinlikle öneririm.
Keyifli okumalar…