2022 37. kitabı
Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin’in en ünlü ve Türk edebiyatının klasikleri arasında yer alan romanıdır. İlk olarak 1921-1922 yıllarında Vakit gazetesinde tefrika edilmiş, 1923’te kitap olarak yayımlanmıştır. Yazar 1937’de romanı büyük ölçüde yeniden düzenlemiş ve bu versiyon günümüze ulaşan hâliyle bilinir. Roman, ağırlıklı olarak Feride’nin hatıra defteri şeklinde yazılmıştır (son kısım hariç, üçüncü şahıs anlatımla biter). Roman, İstanbul’da köklü bir ailenin kızı olan Feride’nin hayatını anlatır. Küçük yaşta annesini (daha sonra babasını da) kaybeden Feride, teyzesinin yanında büyür ve Notre Dame de Sion Fransız yatılı okulunda okur. Hareketli, yaramaz ve ağaçlara tırmanmayı seven yapısı nedeniyle okul arkadaşları ona “Çalıkuşu” lakabını takar. Yaz tatillerini teyzesinin köşkünde geçiren Feride, teyzesinin yakışıklı oğlu Kâmran ile tanışır ve zamanla büyük bir aşka kapılır. İkili nişanlanır. Ancak düğünden birkaç gün önce Feride, Kâmran’ın Avrupa’da (İsviçre’de) hasta bir kız (Münevver) ile ilişkisi olduğunu ve ona evlenme sözü verdiğini öğrenen bir mektup alır. Gururu kırılan Feride, her şeyi terk ederek İstanbul’u bırakır ve kendini öğretmenlik mesleğine adar. Feride, Anadolu’nun çeşitli kasaba ve köylerinde (Bursa, Kuşadası, Zeyniler köyü vb.) öğretmenlik yapmaya başlar. Güzelliği, modern eğitimi ve İstanbul terbiyesi nedeniyle dedikodularla, toplumsal önyargılarla, yoksullukla ve zor yaşam koşullarısıyla karşılaşır. Bu süreçte kimsesiz bir öğrenci olan Munise’yi evlat edinir gibi yanına alır. Doktor Hayrullah Bey gibi destekleyici figürlerle tanışır; dedikodulardan korunmak için Hayrullah Bey’le isim evliliği yapar. Roman, Feride’nin Anadolu macerasını, aşk acısını, gururunu, idealizmini ve öğretmenlik idealini işler. Sonunda Feride ile Kâmran yeniden kavuşur. Hikâye, Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’e geçiş yıllarında geçer ve Anadolu’nun gerçeklerini yansıtır. Ana Karakterler Feride (Çalıkuşu): Romanın başkahramanı. Neşeli, idealist, kararlı, duygusal ve güçlü bir genç kadın. Gururu ve aşkı arasında kalır, öğretmenlik yaparak bağımsız bir hayat kurar. Kâmran: Feride’nin kuzeni ve nişanlısı. Yakışıklı, kibar ama hatası olan bir karakter. Munise: Feride’nin öğrencisi; kimsesiz ve hasta bir kız çocuğu. Feride’ye manevi destek olur. Hayrullah Bey: Babacan doktor; Feride’yi korur ve geçici bir evlilikle dedikodulardan kurtarır. Diğer yan karakterler: Teyze Besime, Müjgan, çeşitli Anadolu insanları. Temaları ve Önemi Aşk ve Gurur: İhanet, kıskançlık, kırgınlık ve affetme üzerine yoğunlaşır. Kadın ve Toplum: Dönemin kadın kimliği, bekâr bir kadının bağımsız yaşaması, dedikodular ve toplumsal baskı eleştirilir. Eğitim ve Anadolu: Cumhuriyet ideallerini yansıtır şekilde, Anadolu’nun geri kalmışlığı, eğitimsizlik, batıl inançlar ve öğretmenlerin rolü gerçekçi bir dille anlatılır. Roman, birçok genç kızı öğretmen olmaya teşvik ettiği için toplumsal etki yaratmıştır. Millî ve Toplumsal Gözlem: Reşat Nuri’nin Anadolu gezilerinden edindiği deneyimler sayesinde, Osmanlı’nın son yıllarındaki yaşam, kültür çatışması ve modernleşme süreci yansıtılır. Çalıkuşu, sadece duygusal bir aşk romanı değil; aynı zamanda Türk romanında Anadolu’ya geçişin sembolü kabul edilir. Hasan Âli Yücel gibi isimler, romanın gençlerde vatan sevgisi ve okuma alışkanlığı yarattığını vurgulamıştır. Türk edebiyatında en çok okunan ve sevilen eserlerden biri olmaya devam eder; defalarca filme ve diziye (1986 ve 2013 uyarlamaları) uyarlanmıştır. Okunmasını kesinlikle tavsiye ediyorum.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,4bin okunma