·48 syf.····Okunma: 13 Nisan 2026 19:36 Milarepa, Eric-Emmanuel Schmitt’in Görünmeyen Döngü serisinde Doğu mistisizmine açılan kapısı. Roman, Paris’te yaşayan sıradan bir adamın, rüyalarını anlamlandırma çabasıyla Tibetli bir bilge olan Milarepa’nın hikâyesine sürüklenmesini anlatıyor. Normalde hikâye ilerledikçe anlatıcının yalnızca bir keşişin geçmişine değil, kendi iç karanlığına da yaklaşması gerekirken okura geçen his maalesef bu yönde değil.
Yazarla arama mesafe koyan temel şey, bu kitabın da başrolü, tercih ettiği yalın anlatım. Bu tercihin metne derinlik kazandırması gerekirken, çoğu zaman metni yüzeyselleştiriyor. Özellikle Budist öğretiler gibi hissel yoğunluğu yüksek bir felsefenin sezdirilmek yerine doğrudan verilmesi okurla metin arasındaki o ince bağı zedeliyor, adeta kör göze parmak sokar gibi.
Budizme aşina olanlar için bazı kapılar aralanabilir. Fakat metnin didaktik tonu önceden hazırlanmış bir ders metni okunuyormuş hissi bıraktığı için bu da pek kolay olmuyor. Sonuç olarak bu metin, benim için fazlasıyla hayal kırıklığı.