Orwell’ın sarkastik tutumunu gözler önüne serdiği kitaplarından biri bence.
Her ne kadar hayatının ilerleyen dönemlerinde bu kitabından utanç duyduğundan bahsetse de başkarakter Dorothy üzerinden, küçük İngiliz burjuvazisini, taşra hayatının handikaplarını, eğitim ve inanç sistemindeki boşlukları alaya aldığı şahane bir hiciv...
HER ŞEY ve HİÇ KİMSE
Taşrada bir kilise papazının kızı olan Dorothy, alışveriş yaptıkları dükkan sahiplerine olan borçları düzenleyen muhasebeci, ev işlerini düzene koyan hizmetli, mıntıka işlerinden mesul asayiş berkemalci, kilisenin idamesi için bağış toplayıcı, cemaattekilerin günlük yaşam destek ünitesi ve obsesif kompulsif babasının her türlü sorumluluğu üzerine yıktığı İsviçre çakısı ama hiç kimse’dir.
Yine de şikayet etmez, tevekküldür ya da öyle olduğunu sanarak hayatın kendisine biçtiği rolü şikâyet etmeden kabullenmiştir.
“Elalem ne der?” örgütünün azılı elebaşısı tarafından üzerine bulaşan leke ile bu döngü sarsılır kendisini beş parasız halde sokaklarda, tanımadığı insanlarla, ağır işçilik yaparken bulur. Üstelik kim olduğuna dair hiçbir fikri yoktur. Dorothy, evine dönebilecek midir? Dönse bile o artık eski Dorothy midir?
Deneysel sayılabilecek anlatım biçimiyle, bir gecede toplumun bir tabakasından başka bir tabakasına taşıdığı karakterin yaşadığı bilinç kaybına paralel, bilindik yaşayış tarzının ve inancının da kayba uğradığı metinde Orwell, “Şartlar değişir insanlar değişir,” der.
Tıpkı 1984 ve Hayvan Çiftliği’nde olduğu gibi bir sistem ve ideoloji eleştirisi okuruz. Orwell’a göre ideoloji şartlardan bağımsız değildir.
Diğer romanlarıyla bu kitabı kıyas tutmak, “beş parmağın beşi bir olmaz” ı sorgulamaktır.
Kendi içindeki matematiği ile okumaktan keyif alacağınızı düşünüyorum.
Freud “Ego, şahlanmış bir at üzerindeki şövalye gibidir. İd ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakemdir,” der.
Zihnin katmanları olan
İd, ego ve süperego ‘nun tüm hallerini ve çarpışmalarını ana karakterin üzerinde yaşatarak anlatan #papazınkızı gönül rahatlığıyla öneri listemde. George OrwellPapazın Kızı