Bir müzisyen olarak, Erich Zann’ın Müziği’ni ilk kez lisede okumuştum—ve ona resmen âşık olmuştum. O kadar çok sevdim ki pandemi döneminde, sanırım 2021 civarında, içinde bulunduğum bir dublaj grubuyla onu sesli anlatım olarak bile canlandırdım. Küçük bir “radyo tiyatrosu” projesine dönüştü.
Açıkçası bu hikâyenin benim için ne ifade ettiğini kelimelere dökmem zor.
Nedense bana her zaman L. Shankar’ın Kirwani Tanam parçasını hatırlatmıştır. Hatta projedeki editörlere, hikâyede gece boyunca yankılanan o tekinsiz keman seslerini temsil etmesi için parçanın açılış melodisini kullanmayı önermiştim. Gerçekten de mükemmel oturuyordu—gerilim, tuhaflık, kavranamaz bir şeyin hissi.
Hikâyeye dönecek olursak:
Genç ve yalnız bir adam—Fransa’nın karanlık sokaklarında dolaşan, sanatla neredeyse hiç temas etmemiş biri—müziğe tamamen kapılıp gider. Garip, neredeyse başka bir dünyaya ait gibi duran bir sokakta (Rue d’Auseil) bir oda kiralar ve orada gizemli kemancı Erich Zann ile karşılaşır. Ama Zann gerçekte kimdi? Hikâyesi neydi? O çılgın, imkânsız müzikle neyi uzak tutmaya çalışıyordu?
Bu sorular beni hiç bırakmadı. Yıllar boyunca kafamda sayısız teori kurdum resmen.
Korku doğrudan gösterilmez—duyulur ve hissedilir. Bu da onu özellikle müzikle ilgilenen okurlar için eşsiz derecede güçlü kılar.
Eğer bir gün kısa film uyarlaması yapılsaydı, o genç anlatıcıyı bizzat oynamayı çok isterdim.
Ve eğer Erich Zann gerçek olsaydı onunla tanışmak isterdim.
O tuhaf, dilsiz adam. Kim bilir anlatacak ne hikayeleri vardı?