·80 syf.····Okunma: 07 Nisan 2026 23:44 Annie Ernaux'dan yine çok çarpıcı bir anlatı. Olay… Ernaux’un yaşadığı oldukça bireysel bir olayı, kürtaj deneyimini okuyoruz. Ancak bu yalnızca bireysel bir deneyim olmanın çok ötesinde, tüm kadınlığın deneyimi, toplumsal bir yönü de var. Çünkü 1963 yılının Fransa'sında kürtaj yasal değil ve bu nedenle oldukça zorlu bir tecrübe yaşanan. Bir kadının kendi bedeni üzerinde söz hakkı olmadığı bir durumdaki çözüm arayışını ve umutsuz çırpınışlarını aktarıyor. Bir yandan da erkeklerin dünyasında, toplumun dayattıklarının ötesinde bir varoluş çabası ortaya konan.
Tek bir kadın üzerinden tüm kadınların sesi Ernaux’nunki. “Bu kadınlar içimde görünmez bir zincir oluşturuyor; sanatçılar, yazarlar, roman kahramanları ve çocukluğumdaki kadınların hepsi aynı gemide. Kendi tarihimin onlarda saklı olduğunu hissediyorum” diyerek tüm kadınların hikayesini aktarma sorumluluğunu üstlenmiş bir nevi.
Kimi zaman rahatsız edici olacak kadar cesur bir anlatı bu, kendini bedeniyle ruhuyla apaçık ortaya koyan. Annie Ernaux tüm kitaplarında yaptığı bu kendini açık etme halini şöyle ifade etmiş: “Yaşadıklarım, onlarla hesaplaşabilmem, onları açıklayıp anlatmam için başıma geldi. Ve belki de hayatımın gerçek amacı sadece şudur: Bedenimin, hislerimin ve düşüncelerimin yazıya dönüşmesi, yani kavranabilir ve genel bir şeye dönüşmesi, varlığımın başkalarının zihninde ve hayatlarında tamamen erimesi.”
Bu kısa ama güçlü anlatıyı çok tavsiye ederim.
Siren İdemen çevirisiyle.