···Okunma: 10 Nisan 2026 16:54 Ahmet Rasim'in okuduğum ilk romanı ve çok beğendim. Diliyle, kurgusuyla, özüyle, dönemini yansıtmasıyla çok başarılı bir Türk Edebiyatı klasiği. Ahmet Rasim; şair, yazar ve besteci kimliğiyle tanınan biri. Kitaptan, yazarın gözlem gücünün oldukça yüksek olduğunu ve ayrıntıları yakalama konusundaki ustalığı açık ve net bir şekilde görülebilir.
Roman sadece bir kurgudan ibaret değil. Yazar romanı kurgularken ara ara karakterlerin psikolojik tahlillerinden yola çıkarak kitabın alt metinlerinde hayata ve insana dair gözlemlerini ve birçok yaşam tecrübesini aktarmış. Bunu yaparken de kurguyu ve akıcılığı sekteye uğratmadan yer yer okuyucunun durup düşünmesini sağlamıştır.
Kitabın konusuna gelirsek; iki gencin son derece saf, tutku dolu, yoğun ve derin aşkı ele alınmış. Kitapta gençliğin ve ilk aşkın verdiği heyecanı, tutkuyu ve bağlılığını ve kararlılığını görüyoruz. Kitabın adı da olan Leyâl-i Iztırâb, Izdırap Geceleri anlamına gelirken kitabın tam da adına uygun olarak iki gencin tanıştıkları ilk günden; aşk, derin duygu ve düşünceler, hayal kırıklığı, büyük talihsizlikler ve sonunda büyük bir keder ile geçen gecelerine şahit oluyoruz. Yine bu gecelerden birinde ana karakterimiz Gülistan, talihsiz bir kirli oyunun içine düşer ve bu gece her iki gencin de hayatlarında geri dönüşü olmayan derin yaralar açar.
Kitabın ilk başlarında Gülistan'ın saf ve temiz aşkını okurken kendi lise dönemindeki ilk aşkım ve duygularım geldi gözümün önüne. Tanıdık bir hissiyat kapladı içimi. Eminim bu okuyanlarda da olacaktır. Bazen insanın büyüdükçe duygularının ve hayallerinin de küçüldüğünü düşünüyorum. Ek olarak Ahmet Rasim'in eserlerini yeterince övmüyor ve okumuyoruz bence. Bundan sonra Falaka kitabına başlayacağım mesela. Bence Leyal-i Izdırap da ileride popülerleşip trend olacak (ki hak ediyor bunu). Belki dizisi veya filmi bile çekilir. Başarılı bir aşk romanı. Okumak isteyenlere tavsiye eder, şimdiden iyi okumalar dilerim.