···Okunma: 16 Nisan 2026 16:22 Bir Seçki /Deneme kitabı.
Kitabın konukları olan yazarlar, edebiyat ve yaşam yolculuklarında büyümelerini etkileyen hikayeler üzerine birer deneme yazmışlar ve etkilendikleri hikayeleri peşi sıra paylaşmışlar . Her bir deneme ve hikaye birbirinden etkileyici ve edebi anlamda zengin bir kitabtı. Herkes okusun isterim. Kitabın kendi içindeki izlek ve yazarların anlatımları beni de etkilendiği yaşam yolumu ve düşün dünyamı şekillendirirken aklımdan çıkmayan ya da zaman zaman okuyarak üzerinde düşündüğüm hikaye ve yazarlar üzerinde anımsattı . Yalnızca düşündürmedi yazmaya da yönlendirdi.
Oğuz Atay/ Demir Yolu Hikayecileri
Ayla Kutlu / Sende Gitme Triyandafilis
Jorge Luis Borges/ KUM Kitabı
Elbette düşünürsem devamı gelir ama bu öyküler aklımdan çıkmayan öykülerdir.
Edebiyat beni birden bire büyütmedi. Yavas yavaş , çocukluğumda, ilk gençliğimde, yetiskinliligim ve şimdi yaşlılık sürecimde , ihtiyaç duyduğum konu ve zamanda bana yol gösterdi. Büyüme yolculuğuma eşlik etti. Olmasa eksik kalır ya da şimdiki ben olmazdım biliyorum. Zihin ve düşün dünyamı ve onun la şekillendirdigim yaşam yolculugumdaki mihmandarım oldu. Yaşamın gerçekleri birden büyüttü ve bu hızlı değişimi sindirebilmem ve yeni duruma uyum sağlayabilmemi de yine edebiyatla gerçekleştirdim.
Kitabta etkilendiği hikayeler ise;
Refik Halit Karay / Eskici
Orhan Kemal/ Çikolata
Sabahattin Ali /Ayran
Vus'at O. Bener/ Havva
Osman Şahin / Beyaz Öküz
Anımsattıkları kadar ilk defa okuduğum hikayeler ve yeni öğrendiğim yazarlar da oldu. Büyümek gibi bitmeyen bir süreç te öğrenmek de bitmiyor elbette.
Murathan Mungan 'ın hazırladığı bu seçki/ deneme kitabi benim okuma yolculuguma renk kattı . Okumanın büyüsü ve kişiye kattığı değeri yazarlar çok güzel anlatmışlar . Yazdıklarımızı kimse okumasa bile, kendimizi ayna da görme, hoşlanmadığımız görüntüyü düzeltme ve yaşama katılırken olmak istediğimiz , kendimizi inşaa süreci ya da işte bu, ben buyum diyeceğimiz görüntüyü yakalama anına katkı sağlayan bir eylem. Keşke herkes hergün birkaç cümle yazabilse.
Hem adında "büyüme" sözü geçen bir kitap nasıl kolayca tamamlanıp kapatılabilir ki? Büyümek gibi bitmeyen bir süreç nasıl kolayına noktalanabilir ki? diyor yazar Önsöz'ü bitirirken.
Büyüme öğrenme yolculugumuzda ışık tutacak, 'bakışlarımızı, sezgilerimizi,içgüdülerimizi, duygularımızı ve düşüncelerimizi, bilmeyecek, olgunlaştıracak' , ' bi,i büyütecek ' okumalar yapabilmek niyetiyle hayatı ve kitapları iyi okumalar.