2026 20. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 16:22
Bir Seçki /Deneme kitabı. Kitabın  konukları  olan yazarlar, edebiyat ve  yaşam  yolculuklarında büyümelerini etkileyen hikayeler üzerine birer deneme yazmışlar  ve  etkilendikleri hikayeleri peşi sıra paylaşmışlar . Her bir deneme  ve hikaye birbirinden etkileyici  ve edebi anlamda zengin bir kitabtı. Herkes okusun isterim. Kitabın kendi içindeki  izlek ve yazarların anlatımları  beni de etkilendiği yaşam yolumu ve  düşün dünyamı şekillendirirken  aklımdan çıkmayan ya da zaman zaman okuyarak üzerinde düşündüğüm hikaye ve yazarlar üzerinde anımsattı . Yalnızca düşündürmedi yazmaya da yönlendirdi.  Oğuz Atay/ Demir Yolu Hikayecileri Ayla Kutlu / Sende Gitme  Triyandafilis  Jorge Luis Borges/ KUM Kitabı Elbette düşünürsem  devamı gelir ama bu öyküler aklımdan çıkmayan öykülerdir. Edebiyat beni birden bire büyütmedi. Yavas yavaş , çocukluğumda, ilk gençliğimde, yetiskinliligim ve şimdi yaşlılık sürecimde , ihtiyaç duyduğum konu ve zamanda bana yol gösterdi. Büyüme yolculuğuma eşlik etti. Olmasa eksik kalır ya da şimdiki ben olmazdım biliyorum. Zihin ve düşün dünyamı ve onun la şekillendirdigim yaşam yolculugumdaki mihmandarım oldu. Yaşamın gerçekleri birden büyüttü  ve bu hızlı değişimi sindirebilmem ve yeni duruma uyum sağlayabilmemi de yine edebiyatla gerçekleştirdim. Kitabta etkilendiği hikayeler ise; Refik Halit Karay / Eskici Orhan Kemal/ Çikolata Sabahattin Ali /Ayran Vus'at O. Bener/ Havva Osman Şahin / Beyaz  Öküz Anımsattıkları  kadar ilk defa okuduğum hikayeler ve yeni öğrendiğim yazarlar da oldu. Büyümek gibi bitmeyen bir süreç te öğrenmek de bitmiyor elbette. Murathan Mungan 'ın hazırladığı  bu seçki/ deneme kitabi benim okuma yolculuguma  renk kattı  . Okumanın büyüsü ve kişiye kattığı değeri  yazarlar çok güzel anlatmışlar . Yazdıklarımızı  kimse okumasa bile, kendimizi ayna da görme, hoşlanmadığımız görüntüyü  düzeltme  ve yaşama katılırken olmak istediğimiz , kendimizi inşaa  süreci  ya da işte bu, ben buyum diyeceğimiz görüntüyü yakalama anına  katkı  sağlayan bir eylem. Keşke herkes hergün birkaç cümle yazabilse. Hem adında "büyüme" sözü geçen bir kitap nasıl kolayca tamamlanıp kapatılabilir ki? Büyümek gibi bitmeyen bir süreç nasıl kolayına noktalanabilir ki? diyor yazar Önsöz'ü bitirirken. Büyüme öğrenme yolculugumuzda ışık tutacak, 'bakışlarımızı, sezgilerimizi,içgüdülerimizi, duygularımızı ve düşüncelerimizi, bilmeyecek, olgunlaştıracak' , ' bi,i büyütecek ' okumalar yapabilmek niyetiyle hayatı ve kitapları iyi okumalar.
Büyümenin Türkçe TarihiKolektif · Metis Yayınları · 2007711 okunma
Hatice Uğurlutepe
Okumuş olmanıza sevindim. Herkes okusun isterim
Değerli yazarların yazdıklarından Murathan Mungan'ın seçimiyle düzenlediği kıymetli bir deneme kitabı olduğu kesin. Çeşitli metinler olmasına karşın Mungan’ın seçkisi sayesinde ortak bir ton yakalanmış. yer yer şiirsel, yer yer sert ve gerçekçi, ama çoğunlukla içe dönük ve sorgulayıcı, yazıları içeren bu kitabı parça parça değil, bir bütün ruh hali içinde okunur kılıyormuş. Kitabı tanıtan ve ilgi uyandıran güzel bir inceleme olmuş teşekkürler.
Hatice Uğurlutepe
Okumuş olmanıza sevindim. Herkes okusunnisterim. Teşekkürler. 🙏