Mavi Tarlalardan Yürü adlı öykü kitabından sonra Claire Keegan'ın ilk öykü kitabı olan Antarktika adlı öykü koleksiyonunu da okudum. Her şeyden önce belirtmek isterim ki, nitelikli öykü kitaplarından aldığım yoğun tatmin duygusunu bu kitapta da fazlasıyla hissettim. Görece uzun öyküler olduğu gibi kısa ve etkili öyküler de vardı koleksiyonda.
Bir çiftlikte büyüyen Keegan'ın taşra hayatına ne kadar hâkim olduğu öykülerinden anlaşılıyor. İrlanda kırsalındaki insanların yaşamından kesitler sunan Keegan Amerikan yaşamına dair muhtemel öyküler de kaleme almış. Bu derleme ya da koleksiyon - bu arada bizde kullanılan derleme sözünün aksine koleksiyon sözcüğü durumu daha net ortaya koyuyor - on beş öyküden oluşuyor. Kitaba adını veren Antarktika adlı öykü eşini aldatmayı düşünen ve amacına erişip evine dönmeyi düşünen bir kadının nasıl bir belanın içine düştüğünü gösteren tekinsiz bir öykü. İkinci öykü Cordelia ile bir doktorun aşkıydı ve bu aşkı anlayıp yüzleşen doktorun karısı devreye girip meseleyi içinden çıkılmaz bir hâle getiriyordu. Devamındaki kısa öyküler de oldukça etkileyiciydi. Öykü türünün ruhuna uygun eksiltili ve dolaylı anlatımla kolayca anlaşılamasa da üzerinde düşününce niteliği anlaşılıyordu.
Cesaretin Varsa Kay, Erkekler ve Kadınlar, Kız Kardeşler, Kış Kokusu, Ne Kadar Dikkatli Olursan Ol Yetmez gibi öyküleri de zevkle okuduğumu söyleyebilirim. Cesaretin Varsa Kay klasik bir kadın erkek tanışması ve buluşması öyküsü gibi görünse de bunun ötesine geçen derinliği ve gelişkinliğiyle etkileyiciydi. Kız Kardeşler ise farklı karakterde iki kız kardeşin babalarından miras kalan çiftlik evinde zorunlu birlikteliği ve ve çatışmaları konu ediliyor, çok gerçekçi ve etkileyiciydi. Son öykü Vesikalık Çorbası da kızları kaybolan kadın ve erkeğin çatışmalarını, daha doğrusu kadının bu kayıptan kocasını suçlamasını ve en nihayetinde kadının öfkesinin görünür olmasıyla çözülen düğümü anlatıyor.
Keegan'ın öykülerinin oldukça nitelikli olduğunu belirterek okumayı düşünenlere hiç düşünmeden, şüphe duymadan bu eyleme geçmelerini salık veririm.