···Okunma: 18 Nisan 2026 22:34 Zamansız Bir Yolculuk: On Yıl Sonra Yeniden Küçük Prens
Bazı kitaplar vardır, bittiğinde kapağını kapatır ve rafa kaldırırsınız. Bazıları ise ruhunuzun bir köşesine park eder ve doğru zamanı bekler.
Ben bu dostla tam on yıl sonra, hayatın bambaşka bir evresinde yeniden karşılaştım.
On yıl önce okuduğumda sadece "güzel bir masal" dediğim satırlar, bugün birer hayat dersine, birer yüzleşmeye dönüştü.
Küçük Prens aslında bize çocuk kalmayı değil, "insan kalmayı" hatırlatıyor.
Neden Hala Bu Kitaba Aşığım?
Büyüklerin Dünyası: Sayfaları çevirdikçe fark ettim ki; rakamlarla, unvanlarla ve "önemli işlerle" boğulurken aslında en basit gerçeği ıskalıyoruz: Gözle görülmeyen, sadece kalple hissedilen o özü.
Gül ve Emek: Küçük Prens'in gülü için sarf ettiği o meşhur cümle, "Gülünü senin için bu kadar önemli kılan, onun için harcadığın zamandır," bugün daha ağır bir anlam taşıyor.
Emek verdiğimiz her şeyin bizim için neden eşsiz olduğunu, sadakatin sadece bir kelime değil, bir sorumluluk olduğunu yeniden anladım.
Kendini Yargılamak: Kralın o unutulmaz öğüdü hala kulaklarımda: "Kendini yargılamak, başkalarını yargılamaktan çok daha zordur."
Kaçımız gün sonunda aynaya bakıp kendimize karşı bu kadar dürüst olabiliyoruz?
Sonuç Olarak...
Bu kitap bir çocuk kitabı değil; bu kitap, içindeki çocuğu dünyanın gürültüsünde kaybetmiş yetişkinlerin pusulasıdır.
On yıl önce başka bir kadındım, bugün başka biriyim.
Ama Küçük Prens hala aynı altın sarısı saçlarıyla B-612 asteroidinde bekliyor; tek bir farkla, artık onun ne demek istediğini çok daha iyi anlıyorum.
Eğer hayatın karmaşasında boğulduğunuzu hissediyorsanız, bir kahve alın, bu ince ince işlenmiş sayfaların arasına sığının. Çünkü tıpkı tilkinin dediği gibi: "Gerçeğin mayası gözle görülmez."
Küçük Bir Dosttan Herkese Çağrı
Minik Okurlara;
Bu sayfaların arasında sadece altın saçlı bir çocuk ve konuşan bir tilki yok; aslında burada en büyük hazineniz olan hayal gücünüzün anahtarı var. Büyüklerin "bu sadece bir şapka" dediği resimde, siz o fili yutan boğa yılanını görmekten asla vazgeçmeyin. Yıldızlara baktığınızda, orada bir yerlerde kahkahalar atan küçük bir dostunuz olduğunu bilmek, dünyayı sizin için daha renkli bir yer kılacak. Sevmeyi, emek vermeyi ve merak etmeyi bu küçük dostunuzdan öğrenin.
Büyüklere;
Siz, hırsları olan krallara, her şeyi sayılardan ibaret sanan iş adamlarına ya da her şeyi bildiğini sanan coğrafyacılara dönüşmek zorunda değilsiniz.
Hayatın telaşı içinde unuttuğunuz o küçük çocuğu, çekmecelerinizden birinden çıkarıp tozunu almanın vakti gelmedi mi?
Bu kitap size kaybettiğiniz masumiyeti değil, her zaman orada olan ama bakmayı bıraktığınız o saf bakış açısını geri teklif ediyor.
Unutmayın; bir zamanlar hepimiz çocuktuk, mesele bunu unutmamakta.
Okura Not: Yıldızları Dinlemeyi Unutma
Eğer bir gün kalbiniz yorulursa ya da dünya size çok "mantıklı" gelmeye başlarsa, başınızı kaldırıp gökyüzüne bakın.
Küçük Prens’in dediği gibi; herkesin yıldızları birbirinden farklıdır. Yolcular için yıldızlar birer rehber, başkaları için sadece küçük ışıklar, bilim insanları içinse çözülmesi gereken problemlerdir.
Sizinki ise; üzerinde tek bir gülün yaşadığı, bir çocuğun her gün volkanlarını temizlediği ve size dostça gülümsediği o eşsiz yıldız olsun.
Çünkü asıl mesele, çiçeğin orada olduğunu bilmektir.
Geleceğe ve On Yıl Sonrasına Bir Not
"Bugün 29 yaşındayım ve bu satırlara bakarken aslında kendi büyüme sancılarımı görüyorum. Ama biliyorum ki; on yıl sonra, belki 39 yaşımda bu kitabı tekrar elime aldığımda, Küçük Prens bana bambaşka bir aynadan bakacak.
O gün geldiğinde; belki daha çok yorulmuş, belki daha çok 'büyük' dünyasının içine çekilmiş olacağım.
Ama bu incelemeyi okuyan 39 yaşındaki halime şimdiden bir söz bırakmak istiyorum:
Sakın sayıların, unvanların ve hayatın o gri ciddiyetinin seni tamamen ele geçirmesine izin verme.
Eğer 10 yıl sonra yine bu sayfaları çeviriyorsan, bil ki içindeki o çiçek hala açmaya çalışıyor. 39 yaşındaki ben; o gün geldiğinde, bugünkü heyecanımı hatırla ve gülüne su vermeyi ihmal etme. Çünkü her yaşın Küçük Prens’i farklıdır ve biz her on yılda bir, aslında kendi ruhumuzun o küçük gezegenine yeniden iniş yapıyoruz."
Ve Kendime Bir Anı
On Yıllık Duraklar: 19’dan 29’a...
"Bu kitapla ilk yolum kesiştiğinde 19 yaşımdaydım.
O zamanlar dünya önümde kocaman, keşfedilmeyi bekleyen bir bilinmezlik gibi duruyordu.
19 yaşındaki halim için Küçük Prens; o yaşın getirdiği ilk gerçek hüzünlerin, ilk gönül kırgınlıklarının ve 'ben kim olacağım?' sorusunun arasında bir teselli gibiydi.
O zamanlar Küçük Prens'i bir kaçış yolu, kendimi aradığım o toz pembe ama biraz da hüzünlü bir rüya gibi okumuştum. Gökyüzü o zamanlar daha parlaktı, dertler ise bir çiçeğin susuz kalması kadar saf...
Şimdi 29 yaşındayım; hayatın gerçekleriyle, iş temposuyla ve sorumluluklarla tanışmış bir kadın olarak sayfaları çevirdim. Artık Küçük Prens benim için bir kaçış değil, bir eve dönüş hikayesi oldu.
19’da 'gitmek' isterken, 29’da 'özümü korumaya' çalışıyorum.
Ve umuyorum ki, 39 yaşıma geldiğimde bu kitabı tekrar elime aldığımda; hayatın fırtınalarını atlatmış, yorgun ama bilge bir gülümsemeyle 'Hala buradasın dostum,' diyebileceğim...
Keyifli Okumalar Dilerim Sevgili Okur