2025 16. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 18:51
Sevdalinka, Bosna Savaşı’nın gölgesinde geçen, aşk, savaş, ayrılık ve insanlık dramını aynı potada eriten sarsıcı bir romandır. Sinan Akyüz, bu eserinde savaşın yalnızca cephede değil, insanların kalplerinde ve hayatlarında nasıl bir yıkım bıraktığını anlatır. Kısa Özet Roman, Bosna’da yaşayan farklı milletlerden insanların barış içinde sürdüğü hayatın, bir anda savaşla nasıl parçalandığını gösterir. Hikâye özellikle Müslüman Boşnak bir genç kızın yaşadıkları üzerinden ilerler. Savaş başlamadan önce normal bir hayat, aşk ve umut vardır. Ancak savaşla birlikte bu düzen tamamen bozulur. İnsanlar evlerinden edilir, aileler parçalanır ve en önemlisi insanlık büyük bir sınavdan geçer. Karakterler hayatta kalmaya çalışırken bir yandan da sevgi, inanç ve umutlarını korumaya çalışır. Fakat savaşın sert gerçekliği, birçok hayatı geri dönülmez şekilde değiştirir. Temalar 1. Savaş ve İnsanlık Dramı Savaşın kazananı yoktur; en çok sıradan insanlar zarar görür. 2. Aşk ve Ayrılık Savaşın ortasında bile filizlenen aşkların nasıl yarım kaldığı anlatılır. 3. Kimlik ve Aidiyet İnsanların sadece etnik kimlikleri yüzünden yaşadığı acılar işlenir. 4. Umut ve Direniş En karanlık zamanlarda bile hayata tutunma çabası vardır. Genel Değerlendirme Sevdalinka, Bosna Savaşı’nın insan hayatında bıraktığı derin yaraları anlatan, duygusal açıdan oldukça etkileyici bir romandır. Sinan Akyüz, bu eserde savaşın politik yönünden çok insanların yaşadığı acılara ve kayıplara odaklanır. Son Söz Kitap bittikten sonra akılda kalan en güçlü cümle şudur: Savaş sadece şehirleri değil, insanların kalplerini de yakar. Sevdalinka
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 202015,2bin okunma