2026 29. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 19:48
Çirkinlik doğal değildir, toplum tarafından üretilir. Kitap bu merkez üzerinden çirkinliğin bireysel ve toplumsal etkilerini bazen düşünce akışı bazen yazar kendinden örneklerle ele alıyor. Estetik dünyasının özellikle kadınlar üzerindeki baskıcı ve ayrıştırıcı etkisi içinde inceliyor. Toplum kadını dışladıkça nefret üretimi durmaksızın artıyor. Yazar özellikle kendi burnundan örnekler vererek çocukluk ergenlik döneminde yaşadığı travmaları örnek olaylarla anlatıyor. Tabi bu durum gittikçe ırkçılığa ötekileşmeye doğru ilerliyor. Evrim teorisi üzerinden de güzel incelemeler okudum. Çirkinlik kendi bedeninden utandırma ile başlar tüm bedenindeki dengelerle oynayıp kendi benliğinden özünden en uç noktaya uzaklaşmasının çırpınışlarıyla biter. Elbette estetik, sermayeci yaklaşımla sürekli beden üzerinden ekonomik sömürüye doğru alabildiğine ilerler. Özellikle fotoğrafların filtrelenmesini insanın kendinden kaçış ve kendinden uzak persona oluştırmasına değinmesi oldukça etkileyici bir okuma deneyimi yaşattı. Keyifli okumalar.
Deneme
ÇirkinlikMoshtari Hilal · Livera Yayınevi · 202613 okunma