Spoiler içerir
2026 36. kitabı
Kitabı elime almamla bitirmem bir oldu, çok akıcı bir kitap. Kitabı okurken sinir krizi geçirdim orası ayrı Ya Henry sen haysiyetsizliğin vücut bulmuş halisin. Onun çok çekmesini istemiştim kitapta. Basil sende madem biliyorsun bu böyle karaktersiz bir adam (daha ağır konuşmak istiyorum ama sansürlüyorum kendimi) ne demeye tanıştırdın geç bir çocuğu bu adamla. Gelelim genç bile olsa bu kadar da etkilenme be kardeşim. Okurken delirdim yaptıklarına. Ayrıca çoğu kişi değinmemiş ama hiç bir şey yapmadan zengin doğan insanların hayatlarını görüyoruz kitapta. Bomboş yaşıyorlar. Hiç bir hayat amaçları yok, çalışıp kazanmanın ne olduğunu bilmeden hepsinin hizmetlileri, sarayları var. Akşam buluşup yemek yiyip dedikodu yapmak temelde tek yaptıkları şey. Dünyanın dengesini sağlayamadıkça bu okuduklarımızı yaşamaya da devam ederiz.. Henry bir şeytan gibi sürekli Dorian'ın kibrini besledi. Beslemekle kalmadı zaten hayatı haysiyetsiz yaşayan bir adam kendisi. Dış görünüş, zevk, sefa onun yaşam tarzı ve bu tarzı Dorian'a da empoze etti. Açıkçası son yıllarda ya işte travması varmış ondan böyle davranıyor tavrı dünyada çok gelişmiş. Dorian başlarda küçük manipüle olsa bile yıllar içinde koca adam oluyor, ben yaptıkların tamamen sorumlu tutuyorum kendisi. Sibyl Vane ile başlayan yıkımı yıllarca devam ediyor... Sayısız insanın hayatını yıkıyor. Portre yaşlanıp kendi genç kaldıkça, daha da kuduruyor resmen. En sonunda ona yardımcı olmak isteyen Basil'in de hayatını alıyor. Basil de yani artık yıllarca değişmiş başka insan olmuş, birlikte iş yapmanız da bitmiş. Hala ne gelip sen böyek kötü biri misin diyorsun. Evet işte kötü biri. Anlıyorum, kötü birisine aşık olmanın şokunu yaşıyor ve bu çok zor. En sonunda yaptıklarından asla pişman olmadan portreyi yok etmeye çalışırken ölüyor... Gün sonunda Henry'e bir şey olmuyor.. Basil ölüyor, Dorian ölüyor, en az suçlu olan ikisi yok oluyor. Henry ise “Dorian öldü mü, ilginç” der gibi devam ediyor hayatına. Bu adaletsizlik okuyucuyu çok rahatsız ediyor ve sanırım Wilde bunu bilerek yaptı, gerçek hayatta da böyle insanlar hesap vermeden yaşıyor, demek istedi belki.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · İş Bankası Yayınları · 202199,2bin okunma