Alınan Dikkat
2026 5. kitabı
Selamlar. Çok uzun süre oldu bir kitap incelemesi yazmayalı. Ne bir heves ne bir merak ne de bir gücüm vardı. Hayat sizi sürüklerken siz sadece o sırada yaşamaya çalışıyorsunuz. Yaşamak konusunda çok kötüyüm ama en azından kitaplar var. Size bunca zaman youtube "motivasyon videoları " adı altında "Siz iradesizsiniz, günde 3 saatlik uyku neyinize yetmiyor, kalkın o telefondan siz bağımlısınız " diyen o insanlar var ya. Ha işte kitap size o videoların ne kadar bilgiden yoksun olduğunu gösteriyor. Aslında adında olduğu gibi dikkatinizin sizin izninizle alındığını değil göz göre göre çalındığını anlatıyor. Burda size kitabın içeriğini her bir başlığını teker teker incelemek isterdim ama gerek yok. Youtube ,TEDX konuşmaları, 1000k uygulaması, ve sosyal medya hesaplarının hepsi yaptı zaten . Ben size kitabın dili ve nasıl okumanız hakkında biraz tüyo verip bırakıcam. Daha fazla dikkatinizi çalmaya gerek yok. 1) Kitap okunması zor kabul edelim ve çapraz okuma yapın 2) Kitaba uzun süreli ara vermeyin o ara 1 yıl olur 3) Maddeleri okurken kendi mesleğinizi ve kültürünüzü kıyaslayarak size uyanları yaşantınıza alabilirsiniz 4)Mutlaka okurken not alın Şimdi kitaba geçecek olursak kitabımız her şeyden önce gerçekçi . Size verilen araştırmaları hem yazar kendi hayatından örneklerle hem de tüm toplumların artık küresel bir toplum birlesmesinde olduğu için sizin hayatınıza da örneklerle geliyor. Kitap bir okur olarak uyandırdığı farkındalıklar odak kıymetinizi üst seviyeye taşıyor. Medyanın arkasında yatan korkunç gerçeklik ile başbaşa bırakıyor sizi. Medyanın insanlar üzerinde yarattığı etkileşim , insanların hem psikolojik hem de toplumsal olarak üzerine bıraktığı baskıyı görüyoruz. Size bu sorunları anlatırken hepsinin sebebi olarak sizi göstermiyor. Toplumların genelinde bir çürüme olduğunun ve bu şirketlerin bile isteye siz bu duruma sürüklediğinden bahsediyor. Ben bu duruma şu derece de katılıyorum. Şirketler sizi bir ürün olarak görüyorlar. Siz onlara para üreten bir ürünsünüz. Onlara statü , zenginlik sağlayan ürünler. Hal böyle olunca siz onlara ne kadar çok para verirsiniz, sizin dopamin algılarınızı nasıl zehirlerler, sizi daha bağımlı nasıl yaparlar diye düşünüyorlar. Bu bağlamda kanser olmuşssunuz, hayatınız kaymış hiç fark etmez onlar için. Bu durum toplum olarak herkesin farkında olduğu ve kimseninde ses etmediği için kaybettiğimiz bir savaş. Dikkat dağınıklığının tek sebebi bunlarda değil bu arada. Hepimizin tahmin edeceği bazı detayları da sunuyor içinde. Örneğin bedensel hareket. Bireylerde spor yapan kişilerin daha odaklanma becerisini gözlemliyoruz. Bence bu aksi ispatlanamaz bir durum. Birey sağlık açısından ne kadar sağlıklı ve aktif olursa hayatı kendi kalitesinde yükseliş yaşamaya o kadar çok adıyor. Bunun yanı sıra beslenmeye de değiniyor. Zaten abur cubur içeriklerinin berbatlığı bir yana artık toplumda aşırı normalleşip misafirliğe bile gidilirken alınması ve bunun bir kültür haline getirilmesi ayrı derecelerde kötü. Kitap size sohbet ediyormuş gibi tatlı bir dille devam ediyor araştırmasına. Geldik anlaşamadığımız konuya. Eğitim. Yazarımız burada direkt bir eğitim sistemi ve öğretmen suçlaması yapıyor. Elbette katıldığım yönleri var . Ama unuttuğu bir şey var ki eğitim sistemi kültüreldir. Finlandiya eğitim sisteminden bazı örnekler alabiliriz elbette ama sistemi alamayız. Bir sınıfta on beş kişinin geçmemesi, çocukların kitap okuyan ailelerde büyümesi , spor ile içli dışlı olmaları, hayallerine zevklerine ayırabilecek zamanları olması, yarın için ekonomik kaygıları olmayan çocuklarla hayatın her gidişatında kendisinin suçlanıldığı, kötü şeylerin ayakta alkışlandığı, kendini geliştiren insanların cahil toplum tarafından ezilmesi, değil gelecek kaygısı iki saat sonrasının endişesini içlerinde taşıyan çocuklara aynı yöntemle ders veremezsiniz. Ki sınıf mevcudu ve bulunan okul ortamına değinmiyorum bile. Bu kitabı en başta eğitimciler, sonra aileler, sonra çocuklar okumalı. Değişimi çocuklarda bulamazsınız değişimi kafada başlatırsınız.
Toplum
Çalınan DikkatJohann Hari · Metis Yayınları · 20245,2bin okunma
Seni buralarda görmek🥹🥹
Arya Berivan
Sizi özledim geldimmm
Şu an bu kitabı okuyorum.. İncelemeniz denk geldi.. Teşekkürler..
Arya Berivan
Biz öğretmenlerle beraber okuduğumuz için incelemem biraz eğitimci bakış açısı ile yazıldı. Ama gerçekten beğenmiştim kitabı. Umarım fayda alırsınız 💙