Sırça Fanus
2026 24. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 00:47
Bazı kitaplar vardır; kapağından, ününden, hakkında yazılanlardan etkilenir ve büyük beklentilerle elinize alırsınız. Sırça Fanus benim için tam olarak böyle bir kitaptı. Ancak bu kez, beklentiyle kurduğum o bağ, sayfalar ilerledikçe yavaş yavaş çözüldü. Kitabı okumaya başlamadan hemen önce Anna Karenina gibi derinlikli ve sarsıcı bir eserin etkisi altındaydım. Belki de bu yüzden, anlatım gücü ve karakter derinliği konusunda beklentim oldukça yüksekti. Fakat Sylvia Plath ’ın bu romanında, o derinliği hissetmekte zorlandım. Roman boyunca Esther’ın iç dünyasına tanıklık ediyoruz. Onun sıkışmışlığı, yabancılaşması ve hayata karşı duyduğu anlamsızlık hissi açıkça veriliyor. Ancak bu anlatım, benim için yer yer kopuk, yer yer fazlasıyla sıradan geldi. Cümlelerin akışıyla bağ kuramadım; anlatılanları anlamaya çalıştım ama çoğu zaman metnin dışında kaldığımı hissettim. Daha sonra yaptığım araştırmalarda eserin Amerikan edebiyatında önemli bir yere sahip olduğunu, hatta ilk feminist romanlardan biri olarak değerlendirildiğini öğrendim. Bu bilgi, kitaba dönüp tekrar düşünmeme neden oldu. Kadın kimliği, toplum baskısı ve bireysel sıkışmışlık gibi temalar aslında oldukça güçlüydü. Fakat bu temalarla duygusal bir bağ kuramadığım için, anlatının etkisi bende sınırlı kaldı. Belki bu durum çeviriden, belki de yazarın bilinçli olarak tercih ettiği o mesafeli ve parçalı anlatım dilinden kaynaklanıyordu. Ama sonuç olarak, metnin içine tam anlamıyla giremedim. Hatta yer yer kitabı yarım bırakmayı düşündüm. Buna rağmen, yarım bırakma alışkanlığım olmadığı için okumayı sürdürdüm ve bitirdim. Kitap bana hiçbir şey katmadı diyemem. Her metin, okuruna az ya da çok bir iz bırakır. Ancak bu iz, bende beklediğim derinliği oluşturmadı. Bu deneyim bana önemli bir şey öğretti: Popüler olan her kitap, herkes için aynı etkiyi yaratmaz. Ve bazen bir kitabı beğenmemek, onu anlamamaktan değil; onunla bağ kuramamaktan kaynaklanır. Bu yüzden, Sırça Fanus benim için edebî değeri olan ama kişisel olarak uzak kaldığım bir eser olarak zihnimde yer etti. Başkalarına önerir miyim? Sanırım hayır. Ama edebiyatın çeşitliliğini görmek isteyenler için yine de farklı bir deneyim olabilir. Keyifli okumalar dilerim..
Roman
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,2bin okunma