Cem ~ Esir Şehzade
Fatih Sultan Mehmed 1481’de Hünkar Çayırı’nda (Gebze civarı) sefer hazırlığı sırasında vefat etti. Ölümü ordu içinde gizlendi ve cenazesi yaklaşık 19 gün İstanbul’da sarayda geçici olarak bekletildi. Bu süreçte yaşanan taht belirsizliği ve şehzadeler arasındaki gerilim nedeniyle defin işlemi gecikti. Cem Sultan, Fatih Sultan Mehmed’in oğluydu ve küçük yaşlardan itibaren devlet yönetimi için yetiştirildi. Kastamonu ve Konya’da sancakbeyliği yaptı, etrafında âlim ve sanatkârların bulunduğu güçlü bir çevre kurdu. Taht için en güçlü adaylardan biri olarak görülüyordu. 1481’de Fatih’in ölümünün ardından Osmanlı’da büyük bir taht krizi başladı. Cem Sultan, kardeşi II. Bayezid’in tahta geçişine karşı çıkarak Bursa’yı ele geçirdi, adına hutbe okutup para bastırdı ve padişahlığını ilan etti. Ancak Yenişehir’de yapılan savaşta ağır bir yenilgi aldı. Yenilginin ardından önce Konya’ya, ardından Mısır’a gitti. Kahire’de iyi karşılandı ve hac görevini yerine getirdi. Daha sonra yeniden Anadolu’ya dönerek tahtı ele geçirmeyi denedi fakat başarılı olamadı. Sonrasında Rodos’a sığındı. Ancak Rodos Şövalyeleri onu bir sığınmacı olarak değil, Osmanlı’ya karşı kullanılacak bir siyasi koz olarak gördü. Böylece Cem Sultan’ın Avrupa’daki uzun esaret süreci başladı. Fransa’dan Roma’ya kadar birçok merkeze götürüldü. Papalar ve Avrupa kralları onu Osmanlı’ya karşı baskı unsuru olarak kullanmak isterken, II. Bayezid de onun serbest kalmaması için diplomatik ve mali girişimlerde bulundu. Yıllar süren bu esaretin ardından 1495’te Napoli’de hayatını kaybetti. Ölümünün zehirlenme olabileceğine dair rivayetler vardır. Cenazesi daha sonra Osmanlı’ya teslim edilerek Bursa’da defnedildi. Hakan Kağan Cem