Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 21 Nisan 2026 00:15 “Yaşam yaşamaya değer mi?” Yada intihar nedir
Sisifos göre İnsan, anlam arayan bir varlıktır; ancak evren bu arayışa cevap vermez. İşte bu çelişkiye Camus “ uyumsuzluk” der. buna da Sisifos adını takmıştır. Sisifos Metaforu
Yunan mitolojisindeki Sisifos, kayayı sürekli yukarı çıkarır ama kaya hep geri düşer.
İnsan anlam ister, ama dünya anlamsızdır. Yaşam da hep aşağıya doğru gider belki düşmez; ama hep yol alır, çok doğru bir benzetme ne yaparsanız yapın hem ölüme doğru gider intihar olmasada sonu gene düşmektir.
Kitap bu durumu kabullenmemizi ister. Yaşamın anlam yoksa bile yaşamaya devam et. Kitap felsefik bir deneme türü, zorlayıcı
ama anlamlı ve düşündürücü, sakin ve rahat bir kafayla okunmalı bence çok derin ve sarsıcı fikirler var. Bir alıntısıyla bittirelim incelemeyi
“Bir tek eylem vardır yararlı olan: İnsanı ve yeryüzünü yeni baştan düzeltecek eylem. İnsanları hiçbir zaman yeni baştan düzeltemeyeceğim. Ama 'öyleymiş gibi' yapmak gerek. Çünkü çarpışmanın yolu beni tenle karşılaştırıyor. Alçalmış da olsa, ten benim tek kesinliğim.Yalnız onunla yaşayabilirim. Yaratık benim yurdumdur. İşte bunun için bu uyumsuz, bu bir yere götürmeyen çabayı seçtim. İşte bunun için çarpışmadan yanayım.
Çağ da uyuyor buna, söyledim”:::!!!