·262 syf.····Okunma: 21 Nisan 2026 09:52 Hayatın yoğun temposunda okumaya ara verdiğim kitap yeniden gözlerimle buluşmuştu.Yazar:“Aklın sesi bazen en çok gürültüde kaybolur.”diyordu. Sanırım ben de hayatın o yoğun gürültüsünde kaybolmuştum. Bu kitapta, çocuklar yer alıyor ancak çocukların üzerinden anlatırken şunu vurguluyor:
"Denetim ve kurallar olmadığında insan içindeki karanlığa yenilebilir." Kitapta: hiçbir anlatım ve zaman boşa geçmiyordu. Her buluş,her olay ayrı bir mesaj içeriyordu.Okuduğum ilk sayfalardan bitişe doğru nacizane anlatmak gerekirse ilk sırayı deniz kabuğunun bulunması yer alırdı.Ralph ve Piggy’nin deniz kabuğunu bulup herkesi toplaması, düzenin başlangıcıdır,demek asla yanlış sayılmaz.Bu kabuk aslında medeniyet ve söz hakkının sembolüdür.Ardından
İlk Ateş ve Kontrolden Çıkması:Çocuklar ateş yakar ama kontrol edemezler ve orman yanar.Burada, insanın kontrolsüz gücünün tehlikesini gösterir.Jack ise yüzünü boyadıktan sonra tamamen değişir.Maske, onun utanmadan kötülük yapabilmesini sağlar.Simon’un Gerçeği Anlamasına gelince:Simon, “canavarın” aslında çocukların içindeki korku ve kötülük olduğunu fark eder.Kitap sürekli bir domuzdan vs.kelimelerinden bahsetse de kitabın en derin mesajı Simon’un ölümünde verilir.Korku ve kalabalık psikolojisiyle çocuklar Simon’u öldürür.
Masumiyetin tamamen yok olduğu andır. Malesef bu kitabı okurken Kahramanmaraş ve Şanlıurfa 'daki okullara yapılan saldırı aklıma geldi.
Yazar William Golding de, özellikle II. Dünya Savaşı sonrası şunu fark etti:
İnsanlar aslında düşündüğümüz kadar “iyi” değil.Uygarlık çok ince bir tabaka.
Kurallar kalkarsa insan hızla vahşileşebilir. Evet yazarın anlatmak istediği gibi kurallar kalkarsa insan hızla vahşileşebilir.Kontrolsuz güç ateş gibi hepimizi yakabilir. İnsanlığa böylesine derin mesajlar içeren bir kitabı okurken sıkılabilecek arkadaşlar için kesinlikle filmini öneririm. Kitabın sayfaları perdeye de aktarılmış arkadaşlar.
Hayatınızda kitapların hiç eksik olmaması vehuzurlu bir dünyada yaşamak dileğiyle,keyifli okumalar dilerim arkadaşlar... Bu