·1040 syf.····Okunma: 21 Nisan 2026 00:00 Bu kitabı bitirmem 17 gün sürdü; son zamanlarda bu kadar uzun sürede bitirdiğim başka bir kitap hatırlamıyorum. Buna rağmen “çok sıkıldım” diyemem ama okuma süreci boyunca sürekli bir mesafe hissettim.
Kitap, klasik anlamda sürükleyici bir hikâye sunmuyor. Daha çok bir dönemin, bir toplumun ve özellikle kadınların yaşam mücadelesinin parçalı bir anlatımı gibi ilerliyor. Bu yönüyle değerli ama okur olarak bağ kurmayı zorlaştıran bir tarafı da var.
En çok zorlayan şeylerden biri, anlatının yer yer kendini tekrar ediyor hissi vermesiydi. Özellikle doğum, beden ve acı etrafında dönen sahnelerin sıkça benzer şekilde karşımıza çıkması, bir noktadan sonra etkisini azaltıyor.
Bir diğer konu ise baş karakter Jintong. Onun bu kadar pasif, beceriksiz ve yer yer “sinir bozucu” olması benim için okuma deneyimini zorlaştırdı. Bilinçli bir tercih olduğu belli, ama yine de karakterle bağ kuramamama neden oldu.
Buna rağmen kitap tamamen olumsuz bir izlenim bırakmadı. Dilinin akıcı olması ve genel olarak kolay ilerlemesi, okumayı sürdürebilmemi sağladı. Ayrıca farklı bir coğrafyanın, farklı bir tarihsel arka planın kadınlar üzerinden anlatılması da kitabın güçlü taraflarından.
Sonuç olarak, çok keyif alarak okuduğum bir kitap olmadı ama edebi olarak farklı bir deneyim sunduğunu düşünüyorum.