2026 30. kitabı
Merhaba arkadaşlar size yeni bir kitabın yorumu ile geldim Grönland’ın ücra bir köyünde yaşayan 11 yaşındaki Aleq ve en yakın arkadaşı Malik, bir gece köyde bulunan maden arazisine izinsiz girer. Bu madende uzun süredir toprağa gömülü olan permafrost kayaçlar gün yüzüne çıkmıştır. İki çocuk bulduklarını alıp köylerine götürür… ama bunun tüm dünyayı etkisi altına alacak, milyonlarca insanın hayatına mal olacak bir felaketin başlangıcı olduğunu nereden bilebilirlerdi ki? Köye getirilen bu kayaçlarla birlikte korkunç bir salgın başlar. Ani ve şiddetli ateşle başlayan hastalık hızla yayılır önce köyü, ardından tüm dünyayı etkisi altına alır. Ancak bu virüsün en ilginç yanı, Aleq’in hiçbir belirti göstermemesidir.Yetkililer durumu fark edince bölgeyi karantinaya alır ve araştırmalar başlar. Aleq da karantinaya alınır. Herkes bu salgının nedenini anlamaya çalışırken, Aleq içten içe büyük bir suçluluk duygusuyla mücadele eder. Çünkü olan her şeyin sorumlusu olduğunu düşünmektedir… Bu kitap beni ister istemez yaşadığımız COVID-19 dönemine götürdü. Anlatılanlar o kadar tanıdık ki, zaman zaman okurken o günleri yeniden yaşamış gibi hissettim. Ama bu kitabı farklı kılan şey, sadece bir salgını anlatmakla kalmaması.Sağlık çalışanlarının, bilim insanlarının ve politikacıların gözünden de olayları okuyoruz. Bu da salgını çok daha geniş ve farklı bir bakış açısıyla görmemi sağladı. Sadece hastalığın yayılışı değil arkasındaki çaba, verilen mücadele, evlerine hapsolmuş insanların yaşadıkları ve sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları oldukça etkileyici şekilde aktarılmış. Kitapta en çok etkilendiğim kısım ise Aleq’in yaşadıklarıydı.Düşünsenize, bütün köyü, ninesi,dedesi, en yakın arkadaşı… herkes ölüyor ve hayatta sadece o kalıyor. Yetkililer köye ulaştığında geriye kalan tek kişi o. Düşününce bile insanın tüyleri ürperiyor değil mi? Bu tarz salgın temalı, insan psikolojisini derinlemesine işleyen kitapları seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.
Altıncı EvreJim Shepard · The Kitap · 202336 okunma