Bir Ömürlük Tecrübe
2026 120. kitabı
Tam olarak ne zaman okuduğumu hatırlamıyorum ama en az bir yıl önce okuduğum Bir Ömür Nasıl Yaşanır, İlber Ortaylı ile gerçek anlamda tanıştığım ilk kitap oldu ve açıkçası bende beklediğimden daha derin bir iz bıraktı. Bu kitap yalnızca bir tavsiye kitabı değil; hayata, sanata, edebiyata ve özellikle dünyaya bakış açımızı genişleten bir rehber niteliğinde. Okurken en çok dikkatimi çeken şey, dünyayı sadece yaşadığımız ülke ile sınırlamamak gerektiği fikriydi; yakın coğrafyadan başlayarak nereleri görmemiz gerektiğini, hatta nerede kahve içmemiz gerektiğine kadar uzanan o detaylı ve kişisel anlatım, kitabı sıradan bir bilgi aktarımından çıkarıp deneyim paylaşımına dönüştürüyor. Metnin en keyifli taraflarından biri de, satırları okurken İlber hocanın kendine has üslubunu ve ses tonunu adeta zihninizde duymanız; bu da kitaba ayrı bir samimiyet katıyor. Yer yer gülümseten, yer yer “ben ne yapıyorum?” diye düşündüren bir metinle karşı karşıyasınız. Kitap boyunca sadece yeni yerler ya da kitaplar öğrenmiyorsunuz, aynı zamanda bir ömrün nasıl daha dolu, daha bilinçli ve daha kültürlü yaşanabileceğine dair güçlü bir perspektif kazanıyorsunuz. Açıkçası okurken zaman zaman “geç mi kaldım?” duygusunu hissettim ama bir yandan da kalan zamanı daha verimli değerlendirme isteği uyandırdı bende. Bu yönüyle eser, yalnızca okunup rafa kaldırılacak bir kitap değil; tekrar tekrar dönülmesi gereken bir başucu kitabı. Özellikle not alarak okunması gerektiğini düşünüyorum; çünkü satır aralarında çok kıymetli öneriler saklı. Sonuç olarak bu kitap, bana göre sadece İlber Ortaylı’nın hayatından kesitler sunan bir eser değil, aynı zamanda okuyucusuna kendi hayatını yeniden gözden geçirtme cesareti veren bir pusula.
Otobiyografi
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202065,1bin okunma