·112 syf.····Okunma: 22 Nisan 2026 08:52 Kitap kaçırılıp köle olarak satılan küçük bir kız olan Dilber’in hayatı yer alır. Daha çocuk yaşta ailesinden koparılan Dilber, farklı konaklarda hizmetçi olarak çalıştırılır, kötü muamele görür ve sürekli el değiştirir. Dilber’in hayatı, bir süre sonra iyi kalpli bir genç olan Celal Bey ile kesişir. İkisi arasında bir yakınlaşma olsa da, dönemin toplumsal yapısı ve “cariye” statüsü bu aşkın yaşanmasına izin vermez.
Sergüzeşt, kısa olmasına rağmen etkisi uzun süren bir roman. Özellikle Dilber’in yaşadığı çaresizlik insanın içine işliyor.
Kitapta en çok dikkat çeken şey, özgürlüğün değerini çok sert bir şekilde yüzüne vurması. Dilber’in fiziksel olarak kurtulma ihtimali doğsa bile ruhen özgür olamaması, romanın en çarpıcı noktası.
Eser Tanzimat dönemi özelliklerini taşıdığı için dili günümüze göre biraz ağır. Betimlemeler güçlü, duygusal anlatım ise oldukça etkileyici. Anlamını bilmediğim kelime sayısı oldukça fazlaydı. Okurken sürekli sözlükten yararlandım.
Açıkçası kitap biraz ağır ilerliyor gibi hissettirebilir ama verdiği mesaj o kadar güçlü ki buna değiyor. Özellikle sonu insanı gerçekten sarsıyor.