Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi
Yazarımız Ahmet Mithat Efendi adeta dönemine ışık tutar nitelikte bir eser olan 'Felatun bey ile Rakım Efendi' romanını kaleme alarak bizlere doğu-batı sentezinin yanısıra Alafranga ve Alaturka kültürüne de ayna tutmuştur. Okuyucuya çeşit çeşit insanları bir kalemde gösterip onların hayatları üzerinden kıyas yapma imkanıyla beraber her ne kadar olayın sonunda bizlerin merakını giderse de zaman zaman tercih şansı vererek okuyucuyu da romanın içine sürüklemeyi başarıyor. Her ne kadar dönemin kültürü bizden uzak olsa da romanı adeta seyir zevki yüksek, eğlenceli bir film gibi aktarmasını bilen yazarımız karakterlerin içinde örnek alınacak 'ideal insan' tipini romanda işleyerek örnek alınan 'iyi' tiplemeyi ustaca sunarak eğitici ve öğretici yönünü öne sürüyor. Ayrıca arada konunun arasına girmekle romanı daha keyifli bir hale getirmiş. Eseri beğenmemin sebebi sadece klasik eserler listesinde yer alması değil dönem ve kültür zamanla değişmiş olsa da hepimizin hayatında Felatun'lara ve Rakım'lara rast gelinmesidir.önemli olan bizim kimlerin peşine takıldığımızdır.
Okuduğunuz için teşekkürler... Pusat