#okudumbitti #carmilla
Sheridan Le Fanu tarafından 1872’de yayımlanan Carmilla, vampir edebiyatının ilk kadın lezbiyen vampir örneklerinden biridir. John William Polidori’nin 1819 yılında yayımlanan Vampir eseri türünün ilk örneğidir. Ama en bilineni Bram Stoker’dan Drakula kitabı kadar filmi de muazzamdı.
Carmilla eseri ıssız bir şatoda yaşayan baba ve kızın hayatına bir gün oldukça genç ve güzel bir kızın rastgele müdahil olması ve bununla birlikte çetrefilleşen olaylar etrafında gelişir. Laura Carmilla ile arkadaşlık kurdukça onda bir takım gariplikler farkeder. Kendisinde de garip haller, kabuslar ve diş izleri farkederek dehşete kapılır . Eser bizleri karanlığa doğru sürükler , Laura’nın gördüğü kabuslar bizleri ürpertir
Bunun yanı sıra kasabada genç kızlar gizemli şekilde ölür. Laura ve babası Emekli General Spielsdorf’un ziyaretiyle Mircalla (Carmilla isminin anagramı) hayat hikayesini öğreniriz. Ve sonucunda olaylar çözüme kavuşturulur. Vampir dizi ve filmlerinde izlediğimiz gibi kalbe kazık saplama, vücudunu yakarak küle çevirme gibi çözümlerle işi bitirilir .Hikaye en başından itibaren Laura tarafından aktarılır. Olayların sonucunda Laura’nin psikolojisinde derin izler bırakır bu olay.
Carmilla genç kızları sadece arzulamaz onlara aşk da besler. Kitap Viktorya dönemine göre oldukça cesur bir anlatıya sahip diyebiliriz
Gotik edebiyat çeşitliliğini seviyorum. Büyük ve korkutucu şato, ürpertici atmosfer ve tekinsizlik hissi tam yerindeydi. Vampir teması tarihi Antik Yunan, Mezopotamya’ya kadar uzanan bir mit günümüze kadar gelişerek aktarılmıştır. Okuması keyifli kısa bir eserdi .
Ayrıca Drakula eserine de ilham kaynağı olmuş bir eser. Kont Dracula’da çok sevdiğim bir kitap
Kitaplarla kalın
“Üzerimizde büyük bir talihsizlik varmış gibi hissediyorum.”
“Başvurdukları her yol boşa çıktığında insanlar ne tür şarlatanlıklara başvurmuyorlar ki?”
#vampir#canyayınları#kitap Sheridan Le FanuCarmilla