#okudumbitti #carmilla
Sheridan Le Fanu tarafından 1872’de yayımlanan Carmilla, vampir edebiyatının ilk kadın lezbiyen vampir örneklerinden biridir. John William Polidori’nin 1819 yılında yayımlanan
kitabın dili çok akıcı güzel aynı şekilde konusu da çok güzel fakat sonundan pek emin değilim. Sanki yazar biraz oldu bittiye getirmiş gibi geldi ama genel olarak güzeldi.
CarmillaSheridan Le Fanu · Can Yayınları · 20256,4bin okunma
Sheridan Le Fanu, 1872 tarihinde yazılan bir kitap için oldukça cesur davranmayı ve dönemine göre farklı bir perspektif kazandırmayı başarabilmiş bir yazar. Sadece lezbiyen bir ilişkiyi konu alması ve kadın bir vampir figürü yaratarak cesur davranmamış, üstelik kitapta açıkça dile getirilmese de ince akıl oyunlarıyla dönemin dini yobazlığına fazlasıyla göndermede bulunmuştur. Akıcı bir üslupla yazılmış her bir satır, bir diğer sayfaya geçmek için okuru teşvik edici nitelikte. Uzun ve karmaşık cümlelere, kurgulara yer verilmeden yazılması, okurken beni en çok mutlu eden şeylerden biriydi. Fakat kitabın kendi fikrimce eksik yanlarından biri hikayenin aceleyle yazılmış gibi bir hava vermesi. Finale geldiğinizde biraz eksik kalmış, tam tamamlanmamış bir hikaye okumuş gibi hissedebilirsiniz. Yine de gotik edebiyat türlerini seviyorsanız bu kısa yolculuğa bir şans vermenizi tavsiye ederim.
Gotik edebiyat severler, "bir vampir beni ısırsa da ben de vampire dönüşebilsem benim Edward'tan Bella'dan ne eksiğim var?" diyenler burda mısınız? Toplaşın hele yamacıma tam size göre bir
Eser 1872 yayında yayınlanan Vampir Edebiyatından esinleninmiş bir novella.102 sayfa,kısacık bir öykü.O tarihte kadın vampir karakter yaratmak zorken,yazar bununla yetinmeyip lezbiyen bir karakter yaratmış.Kitapta herhangi bir cinsellik yok,yazar bunu yazmaktansa sadece şehvetli birkaç konuşma yazmayı tercih etmiş.Kitap kahraman bakış açısı (Laura) ile bir günlük okuyormuşsunuz gibi ilerliyor.Bu kitabı kurbanın ağzından değil de vampir Carmilla’nın ağzından okumayı çok isterdim.En büyük eksisi bu bence,diğer eksiğe gelirse çok hızlı olup bitiyor her şey.O gotik havayı yeterince hissetmiyorsunuz.
Kısacası bu tür için güzel bir başlangıç kitabı olur.
Ama daha önce bu tür okuyan biri için yetersiz kalır.
Kitap kısa olduğu için inceleme yazmakta biraz zorlanacağım ama çok kısaca anlatmak gerekirse; Carmilla kitabı lezbiyen alt metinleri ve gotik korku unsurlarıyla edebiyattaki ilk kadın vampir hikayelerindendir. Kitaptaki yer yer korku teması bana pek işlemedi, kitap beni içinede çekmedi. Fazla betimleme olmamakla beraber hızlı akan bir kitap. Vampirliğe olan ilgimi arttırdı, bundan sonra "
Çok iyiydi. Kitap ile ilgili tek eleştirim keşke daha uzun olsaydı. Carmilla'yı daha iyi tanımak, daha çok vakit geçirmek isterdim. Ama kitap şu anki haliyle de asla kötü veya yetersiz değil bence. Sunumu çok başarılı. Diyaloglar çok güzel, konu zaten çok ilgi çekici. Ben vampir kurgularını sevmiyorum sanıyordum, meğer iyisini okumamışım. Bu tarz kitap önerilerine açığım ve Ece'ye beni bu kitapla tanıştırdığı için teşekkür ederim
CarmillaSheridan Le Fanu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20186,4bin okunma
Bram Stoker’ın Dracula’sını vampir edebiyatının başını çeken ilk ve en iyi kitap olduğunu düşünüyorsanız bu noktada bir durmanızı rica ederek başlamak istiyorum.Le Fanu Carmilla’yı Bram Stoker’ın
İlk kadın vampir ve queer alt temayı ele alan eser. Yazıldığı dönemi göz önüne alırsak gayet etkileyici ama günümüz için baktığımızda olaylar açısından çok farklı bir şey okumuyoruz. Klasik olarak geçiyor diye uzun uzun betimlemeler beklemeyiniz çünkü gereksiz betimlemelerden uzak ve gayet akıcıydı. Ama işte sen devrim niteliğinde bir kitap yaz ama sonunu böyle bitir... Sayfa sayısı biraz daha fazla olsaydı ve daha farklı bir sona gitseydi inanılmaz bir şey olurdu. Sonu resmen rapor gibiydi. Yine de vampir edebiyatının temel taşlarından biri olduğu için okumaya değer olduğunu düşünüyorum.
CarmillaSheridan Le Fanu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20186,4bin okunma
Joseph Thomas Sheridan Le Fanu ( 28 Ağustos 1814 - 7 Şubat 1873) İrlandalı Gotik hikayeler ve gizemli romanlar yazarıydı. Ondokuzuncu yüzyılın önde gelen hayalet öyküleri yazarıydı ve Viktorya döneminde türün gelişiminde katkı sağladı. M. R. James, Le Fanu'yu "hayalet öyküleri yazarı olarak birinci sıradadır" diye tanımladı. En iyi bilinen üç eseri Uncle Silas, Carmilla ve The House by the Churchyard'dır.