Nilüfer KuyaşSarah ve Şemsi adlı romanı, tarihsel ve düşünsel kimlikleriyle bilinen iki figürü kurgu bir aşk ilişkisi üzerinden bir araya getirme denemesiyle dikkat çekiyor. Ancak bu yaklaşım, benim okuma deneyimimde güçlü bir etki yaratmak yerine ciddi soru işaretleri doğurdu.
Kitapta yer alan karakterlerin gerçek tarihsel ve düşünsel kimliklere sahip olması, anlatının kurmaca yönü ile gerçeklik algısı arasında belirsiz bir sınır oluşturuyor. Bu durum, özellikle metni eleştirel süzgeçten geçirmeden okuyan kişiler için yanıltıcı olabilir. Benim açımdan, tarihsel kişiliklerin kurgu bir aşk ilişkisi içerisinde yeniden kurgulanması, hem etik hem de entelektüel açıdan problemli göründü. Çünkü bu tür bir yaklaşım, okuyucunun zihninde gerçek ile kurgu arasındaki çizgiyi bulanıklaştırma riski taşıyor.
Romanın dili genel olarak sade ve akıcı bir izlenim bıraksa da, yer yer karşılaşılan anlatım bozuklukları bu akıcılığı zedeliyor. Bazı cümlelerdeki ifade sorunları, metnin bütünlüğünü ve anlatım gücünü zayıflatıyor. Bu durum, özellikle edebi derinlik beklentisi olan bir okur için dikkat dağıtıcı bir unsur haline geliyor.
Kurgusal yapı açısından bakıldığında ise, romanın temel dayanağı olan “iki farklı dünyaya ait karakterlerin aşk üzerinden buluşturulması” fikri bana yeterince ikna edici gelmedi. Bu tür bir anlatının daha güçlü bir felsefi veya psikolojik altyapıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde, ortaya çıkan metin yüzeysel bir kurgu izlenimi veriyor ve derinlikten uzaklaşıyor.
Yazarın metnin sonunda “uydurma” vurgusunu tekrar tekrar dile getirmesi ise benim için ayrı bir sorun oluşturdu. Bu tür bir açıklamanın metnin sonunda yer alması yerine en başta açık bir şekilde verilmesi, okuyucunun metni daha doğru bir çerçevede değerlendirmesine yardımcı olabilirdi. Metnin sonunda yapılan bu tekrarlar, bir yandan metnin kurmaca olduğunu vurgulamaya çalışırken diğer yandan anlatının etkisini zayıflatıyor ve gereksiz bir tekrar hissi yaratıyor.
Sonuç olarak, Sarah ve Şemsi, ilgi çekici bir fikirle yola çıkmasına rağmen bu fikri derinleştirme ve sağlam bir zemine oturtma konusunda benim beklentilerimi karşılamadı. Özellikle tarihsel gerçeklik ile kurmaca arasındaki sınırın yeterince belirgin olmaması, dildeki aksaklıklar ve yazarın metin sonundaki tekrarcı vurgusu, kitabı benim için mesafeli bir okuma deneyimine dönüştürdü
Sarah ve ŞemsiNilüfer Kuyaş · Sia Kitap · 2024499 okunma