2026 139. kitabı
Öncelikle kitabın dilinden bahsetmek istiyorum, su gibi akıp giden bir kitap. Betimleme gücü olağan ve olay bağlantıları çok kuvvetli. Bunlar hepsi bir araya gelince tamamlıyor her şeyi. Ama şunu açıkça söylemem gerekiyor ki çokça küfür var kitapta... -- Kitabı bitirdikten sonra, ailenin önemini daha da iyi kavradım. Çünkü kitapta anlatılan konulardan biri aile kavramı. Anne-babanın önemi, yetiştirilme tarzı. Ders niteliğinde olacak hayat örneği. -- Olay akışını minik anlatmak isterim, iki tane ana karakterimiz var: Derdâ ve Derda. Derdâ 11 yaşında zorla bir tarikat şeyhinin oğluyla evlendiriliyor ama çok spoiler vermemek adına devamını size bırakıyorum çünkü Derdâ kalbinizi ağrıtacak... Ve okulun önemini hissettim Derdâ'da minik bir alıntıyla burayı bitirmek istiyorum " "Artık okula gitmeyeceksin" cümlesini duyduğu anda da ölüp dirilmişti Derdâ... Şimdi de sıra Diğer Derda'da (erkek olan). Burda da mezarlıkta çalışan bir karakteri görüyoruz , ki bence en psikopat karakterden biri, belki de bu onun elinde olan bir şey değildi. İki kişinin çok zekice kurgulanmış olay örgüsüyle denk kesişini göreceğiz ve aralarında bir ömür yaşanmış hayat hikayelerine. Kitabın olay örgüsü bence mükemmeldi... Bu kadar bağlantı ve bu kadar geniş düşünüp bağlantıları birbiriyle kopmadan yazmak ustalık işi gerektiriyor. Kitabın olay gücüne karşı yorumum da bu şekil. Eleştirdiğim yerler elbette olacaktır, öncelikle kitabın ilk bölümlerinden bahsetmek istiyorum: Midem alt üst oldu!!! Yeraltı edebiyatı olduğundan kaynaklı bu cümleler bana fazla geldi, her şey bu kadar açık anlatılmamalı bence. İlk bölümlerde birkaç defa kitabı bırakıp okumayacağım dedim ama yine zorla ve bazen düşünmemeye çalışarak cümleleri tamamlıyordum. d Hakan Günday'ın, Piç kitabında da bunu yaşadım ve bu kadar açık mı olmalı yeraltı edebiyatı bilemem... Eleştireceğim bir diğer nokta ise, & Oğuz Atay detayı, benim için çok değerli bir yazar ama kitapta bu kadar ön planda olması bana çok gerekli gelmedi. Evet, elbette olması farklı bir güç vermiş kitapta ama bu kadar yoğun olması saçma geldi. Ki Oğuz Atay kısmında etkilendim çünkü bu kadar insanın üzerindeki etkiden bahsediyor. Ve ölümler hemen oluyordu, biraz daha detay verilebilirdi diye düşünüyorum. Ve bence herkesin okuyabileceği tarzdan bir kitap değil ama yine de bende etki bırakan bir kitap oldu. - Herkese keyifli okumalar diliyorum.
AzHakan Günday · Doğan Kitap · 201926,9bin okunma
·1 alıntı·