2026 7. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 16:39
Hadrianus’un Anıları, Marguerite Yourcenar’ın tarih ile felsefeyi edebiyatın içinden konuşturduğu, katman katman açılan bir metin. Yazar bu romanda yalnızca bir dönemi anlatmaz; o dönemin içinden düşünen, sorgulayan ve kendiyle hesaplaşan bir bilinç kurar. Bu bilinç, Roma İmparatoru Hadrianus’a aittir; ancak anlatılan, bir hükümdarın yaşam öyküsünden çok daha fazlasıdır. Roman, Hadrianus’un hayatının son demlerinde Marcus Aurelius’a hitaben kaleme aldığı kurgusal anılar şeklinde ilerler. Birinci tekil şahsın dingin ama yoğun sesiyle kurulan bu uzun monologda, yalnızca olaylar değil, bir çağın ruhu da dile gelir. Bu metinde iktidar, parlak bir güç gösterisi olarak değil, ağır ve çoğu zaman yalnızlaştırıcı bir sorumluluk olarak ele alınır. Hadrianus zaferlerini sıralamak yerine, aldığı kararların bedellerini tartar. Yönetmenin, çoğu zaman anlaşılmamayı göze almak olduğunu bilir. Gücün dışarıdan görünen ihtişamı, içeriden bakıldığında yerini yıpratıcı bir sorgulamaya bırakır. Bu yüzden roman, fetihlerden çok, bir yöneticinin kendi içindeki sınırlarla yüzleşmesini anlatır. Zaman, metnin görünmez eksenidir. Hadrianus geçmişine ne romantik bir özlemle yaklaşır ne de sert bir yargıyla. Aşklarını, dostluklarını, kayıplarını aynı soğukkanlılıkla hatırlar. Antinous’un ölümü, dramatik bir kırılma anından ziyade, sevilen birini koruyamamanın derin ve sessiz ağırlığı olarak yer eder. Burada sevgi bile, tıpkı iktidar gibi, kırılgan ve geçicidir.Yourcenar’ın Hadrianus’u kesinliklerin değil, tereddütlerin içinden konuşur. Bilgelik, yanılmaz olmakta değil; düşüncelerini sürekli gözden geçirebilmekte yatar. Sorularla yaşamayı öğrenmiş bir zihindir bu. İmparatorluğun sınırlarını çizen biri olarak, kendi iç sınırlarının da farkındadır. İnsanları, inançları ve kültürleri tek bir doğruya indirgemek yerine, çoğulluğu bir zenginlik olarak kavrar. Bu yönüyle roman, iktidarın sert yüzünden çok, onun düşünsel ihtimallerine odaklanır. Edebi açıdan bakıldığında ise metin, sabır isteyen ama karşılığını fazlasıyla veren bir deneyim sunar. Özellikle ilk sayfalardaki ağır tempo, yerini giderek daha akıcı bir ritme bıraksa da, roman genel olarak kolay tüketilen bir anlatı değildir. Buna rağmen, dili, gerçekçiliği ve anlatım tekniğiyle okuru sürekli içine çeker. Çünkü burada asıl mesele “ne oldu” sorusu değil, “nasıl düşünüldü sorusudur.Roman sona erdiğinde geriye büyük bir tarih anlatısından çok daha derin bir şey kalır: İktidara, zamana, sevgiye ve insana dair sessiz bir fark ediş. Hadrianus’un hikâyesi, aslında insanın kendiyle baş başa kaldığı o kaçınılmaz anın hikâyesine dönüşür. Ve belki de en çok orada anlam kazanır.
Hadrianus'un AnılarıMarguerite Yourcenar · Helikopter Yayınları · 2017284 okunma