Çocukluğum
2026 15. kitabı
2026 -19. Kitap Kitabın Adı : Çocukluğum Yazarı : Maxim Gorki Yayınevi : @isbankasikulturyayinlari Türü : Roman ( Otobiyografik) Basım Yılı : 2020 Sayfa Sayısı : 278 Sayfa Düşünceler : Rus Edebiyatının sembol isimlerinden birisi olan Gorki'nin ( 1868-1936) en önemli eseri " Ana" yı okumadan önce yazar hakkında bilgi sahibi olmak istedim. Bunun için de yazarın kendini anlatan otobiyografik roman üçlemesini okumaya başladım. Yazarın Çocukluğum, Ekmeğini Kazanırken , Benim Üniversitelerim üçlemesi hem roman hem otobiyografi alanındaki en güzel yapıtların bir kaçıdır.Yazar "Çocukluğum " eserinde babası öldükten sonra dedesi ve ninesiyle geçirdiği çocukluk yıllarını anlatır. Gücünü yazarın akıcı etkili dilinden ve gerçek olayları anlatmasından alan romanda dönemin acımasız dünyası ustaca resmedilir. Çocukların , kadınların , güçsüzlerin acımasızca dövüldüğü , hor görüldüğü ortamda yaşamaya ve büyümeye çalışan minik Gorki'nin hem iyi hem kötü insanlarla tanışmaya başlaması , hayatı tanımaya adım atması bunu yaparken de yaşadığı etkileyici dünyasının bize yansıması aynı zamanda.Bolca ölümün olduğu eserde Gorki'nin gerçek hayatını anlattığı için hiç mübalağa yapılmıyor olması romana tuhaf bir güç kazandırıyor. Miras kavgalarının , akraba çekişmelerinin , doğumların , ölümlerin kol gezdiği romanda anne figürü biraz geri ötelenmiş. Bunun neden olduğunu da romanı okurken görebiliyor , anlayabiliyorsunuz. Zevkle , bir kaç günde okuduğum romanı vaktim olsa bir günde de bitirebilirdim. Öyle merak uyandıran , öyle akıcı bir eser ki bu anlatamam . Değil gereksiz sayfası bir virgül dahi fazladan konulmamış. Tam gerektiği kadar yazılmış. "Şurasını kısaltsa iyi olurdu" diyebileceğimiz bir yere rastlamadım eserde. En kısa zamanda serinin ikinci ve üçünçü kısımlarını da okuyacağımı düşünüyor , tüm kitap dostlarına şiddetle tavsiye ediyorum bu eşsiz eseri
ÇocukluğumMaksim Gorki · İş Bankası Kültür Yayınları · 201419,6bin okunma