Bu metin bir kitap değil; bir çağrı, bir hatırlatma, hatta biraz da meydan okuma gibi. Okurken “hikâye nereye gidiyor?” diye sormuyorsun çünkü bu kitap sana bir şey anlatmıyor, seni bir şeyin içine çekiyor: unutturulmuş bir gücün içine.
Kız Neşesi , en baştan itibaren kavram kuruyor. Ve bunu soyut bir “dişil enerji” romantizmiyle değil, çok somut bir yerden yapıyor: hayatta kalma. Kadının neşesini bir “lüks” değil, bir direniş biçimi olarak tanımlıyor. Bu önemli. Çünkü çoğu anlatı kadını acı üzerinden kurarken, burada neşe üzerinden bir güç inşa ediliyor.
“Neşe, daha eksik bir halden daha eksiksiz bir hale geçiştir.” alıntısı bu yüzden kitabın omurgası gibi duruyor. Neşe burada yüzeysel bir mutluluk değil; dönüşümün kendisi.
Metnin en çarpıcı tarafı ise şefkatli olduğu kadar sert olması. Okurla konuşurken bir yandan sarıyor, bir yandan da sarsıyor:
“Neden kadının adını ve neşesini yok edip, bizi sadece bir bedene indirgemek için binlerce yıl didindiniz?”
Bu sorunun cevabı kitapta doğrudan verilmiyor ama her sayfada hissettiriliyor. Çünkü mesele sadece geçmiş değil bugünün de meselesi.
“Kadın şeysi” kavramının açıldığı bölüm özellikle dikkat çekici. Günlük hayatta çok sıradan görünen küçümsemelerin, aslında nasıl sistematik bir değersizleştirmeye dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik bunu didaktik bir dil yerine, fark ettirerek yapıyor. Okurken bir noktada şunu düşünüyorsun:
Belki de değersiz sandığımız şeyler, aslında hayatı sürdüren şeyler.
Kitap boyunca tekrar edilen bir fikir var:
Kadının neşesi sadece kadına ait değil, insanlığa ait bir enerji.
Bu, metni feminist bir sınırın içine hapsetmek yerine genişletiyor. Erkeklere de açık bir çağrı var ama bu çağrı yumuşak bir rica değil; oldukça net:
Kadının neşesine zarar veren, aslında yaşamın kendisine zarar verir.
Finale doğru metin neredeyse bir manifesto halini alıyor.
“Ey kadınlar…” diye başlayan bölüm, klasik bir kapanıştan çok bir ayağa kalkış gibi. Öğüt veriyor ama yukarıdan değil; içeriden konuşuyor. Sanki bir annenin, bir arkadaşın, bir kadının iç sesi gibi.
En etkileyici taraflardan biri de şu:
Bu kitap acıyı inkâr etmiyor.
Ama acıyı merkez almıyor.
Onu aşan şeyi—neşeyi—merkeze koyuyor.
Ve belki de en güçlü cümle şu düşüncede saklı:
Neşe bastırılabilir, ama yok edilemez.
Kitabı kapattığında aklında bir olay, bir karakter ya da bir kurgu kalmıyor. Onun yerine bir duygu kalıyor:
İçten gelen, bastırılsa da sönmeyen, bazen kahkaha, bazen direnç olarak çıkan bir şey.
Adı tam da konduğu gibi:
Kız Neşesi .