Puan vermedi·472 syf.··Beğendi
···Okunma: 18 Nisan 2026 21:16 Dersler, bu zamana kadar yazardan okuduğum en derin ve katmanlı eserdi. Aynı zamanda yazarın en kişisel kitaplarından biri olarak da değerlendiriliyor. Hem önemli tarihsel olaylarla kesişmesi hem de otobiyografik izler taşıması kitabı biraz da felsefi bir sorgulamaya dönüştürüyor.
Henüz 11 yaşındayken piyano öğretmeni tarafından uğradığı c*nsel istismar, ana karakter Roland’ın tüm hayatını, ilişkilerini ve yetiskinliğini derinden etkiliyor. Yıllar sonra evliliğinde de büyük bir kırılma yaşıyor; eşi, çocugunu da bırakarak onu terk ediyor ve Roland “neden?” sorulariyla uzun yıllar mücadele etmek zorunda kalıyor.
Öte yandan, Berlin Duvarı’nın yıkılışı, Küba Füze Krizi ve pandemi gibi büyük olaylar Roland’ın sorunlariyla iç içe geçince bunun onu nasıl etkilediğini de aktarıyor. Burdaki detaylar biraz yorucu. Zaman gecişleri hatta anılar arası geçişlerle ilerleyen bir anlatım tarzı, varolan karakterlerin kendine özgünlüğüyle birlikte anlamayı zorlaştırabiliyor.
Kitabın benim için en çarpıcı bölümlerinden biri Roland’ın yıllar sonra piyano öğretmeniyle yüzleşmesi oldu. Bu noktada da Roland gerçekten savrulan, yikima ugrayan biri mi yoksa bu insan olmanın kaçınılmaz durumlarından biri mi diye düşünmeden gecemiyoruz.
Son olarak; eğer tarihle iç içe geçmiş, bir insanın yaklaşık 70 yıllık yaşamını derin psikolojik çözümlemelerle ele alan ve hayatın bize öğrettikleri (ya da öğretemedikleri) üzerine düşündüren bir eser arıyorsanız, bu kitap sizi oldukça etkileyecektir.