İçimdeki arabesk yanıma ithaf ediyorum
2026 21. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 00:00
Yazar hakkında hiç bilgim yoktu, ismen biliyordum sadece. Ulaşamadığım kitapları internet aracılığıyla sahaflardan alıyorum. Bayağı bir antoloji (şiir) kitabı alınca ince düşünceli satıcı bana bu kitabı hediye olarak göndermiş. Normalde olsa hiç dikkatimi çekmeyecek olan kitap böylece kütüphaneme eklenmiş oldu. Özdemir Asaf’ın şiir kitabını okurken çok bunaldım ama şiir kitabı okumak istediğim için bu kitapla devam etmeye karar verdim. Kitabın arka kapağını okumamıştım fakat bazı şiiirleri okurken çok tanıdık geldi, meğer şiirlerin pek çoğu bestelenmiş. Bunu kitabı bitirip de arka kapağı okuduğumda öğrendim. Coşkun Sabah, Cengiz Kurtoğlu, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses, Muazzez Ersoy, Bülent Ersoy gibi sanatçıların seslendirdiği şiirler hiç dinlemediğim sanatçılar da olsa bana bile tanıdık geldi. İçlerinde sadece Nilüfer ve Emel Sayın’ın şarkılarını dinlemişim. Şarkıcıların isminden de anlaşılacağı gibi bayağı arabesk şiirler ama anlamlı, yaşanmış, gereksiz metafor yapılarak okuyucu yorulmamış. Ahmet Selçuk İlkan sadece şiir yazmış. Yazara gerçek bir sanatçı dememek mümkün değil. Kitabın benim için en farklı kısmı ise benden önce iki kişi tarafından okunmuş ve notlar alınmış olmasıydı. Kızın ismini yazmak istemiyorum ama Ömer diye çok sevilen bir erkek için alınmış notlar, altı çizilmiş satırlar kızın nasıl bir ayrılık acısı çektiğini ispatlıyordu resmen. Öyle bir acıyı yaşattığı için hiç sevmedim hiç tanımadığım Ömer’i. Kız şiirleri okumamış yaşamış resmen. Farklı bir yazıyla alınmış notlarda ise liselim, c…. gibi ithaflar vardı ve notların kim için alındığı belli değildi. Bu muhtemelen ikinci okuyucuydu ama emin değilim. İki yaşanmış aşk ve iki yaşanmış ayrılık acısına karşın ben kendimden bir şeyler bulmadan okudum kitabı ama yaşanan acılar için özenle yazılmış tüm notları dikkatle okudum ve altı çizilmiş satırlara dikkat ettim. Kitap bana iki kişinin yaşanmışlıklarını sundu, ayrıca şu sıralar tekrar izlediğim ve çok sevdiğim bir dizinin aşk ama daha çok ayrılık acısı sahnelerini bana hatırlatan satırlar okuttu. Diziyi izlemesem kitap sıkıcı gelebilirdi çünkü şiirler yaşanmışlıkla daha anlamlı oluyor bir kez daha anladım. Akıcı, okuyucuyu yormayan, kafiyelerle dolu ve genelde ayrılık acısı biraz mutlu aşk bazen de hayat temalı şiirlerin yer aldığı kitabın sonunda yazarın gazetelerde çıkmış birkaç fotoğrafı bulunuyor. Fotoğraflar daha büyük ve daha okunulur olsa iyi olurdu.
Ayrılıkların ŞairiAhmet Selçuk İlkan · Kora Yayınları · 2010138 okunma