2018 169. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2018 02:39
Kitap Sartre'in "varoluşçuluk"a karşı yöneltilen eleştirilere yönelik karşı eleştirisi seklinde tanimlanabilir. Çevirmenin sıkıcı bir girişinden sonra Sartre sazı eline aldığında işler daha bir anlaşılır hâl alıyor. Sartre'in kendi söylemleri gayet açık ve anlaşılır ancak çevirmenin notları ve Sartre'i eleştiren diğerlerinin söylemleri berrak değil, daha çok konun etrafında dolaşıp asıl mevzunun içine giremiyorlar. Varoluşçuluk kavramın incelendiği, Sartre'in hayatina ilişkin bilgiler bulabileceğiniz, düşün egzersizi yapabileceğiniz hoş bir kitap diyebilirim.
Felsefe
VaroluşçulukJean-Paul Sartre · Say Yayınları · 20173,861 okunma
Cahit Aktag
Sartre'a ilişkin yaptığınız eleştirinin benzerlerine kitapta da yer verilmişti, ancak sadece bu kitap icin söyleyebileceğim Sartre'in sorulara veya elestirilere verdiği cevaplar konuyu soyut ve anlaşılması güç bir durumdan alıp somut örneklerle ifade etme çabasıdır, ki kendisi de kavramların ikiliginden,farkli anlamlar ihtiva etmesinden dem vuruyor,felsefesinin herkes tarafından anlaşılabilmesi gerektigini ifade ediyor. Cevirmenin hatası olduğunu belirtmedim sadece kitabin ilk kısmında kendince yazar ve düşüncesiyle ilgili aciklamalarda bulunmuş ve bunu Cok soyut kalarak ,fazla kavram kullanarak ve herbir kavramin yanına ingilizce latince karşılıklarını da yazarak olayı sıkıcı bir hale getirerek yapmış , kitapla ilgili en beğendiğim anlayabildiğim kısımlar Sartre'in kendi ağzından çıkanların olduğu kısımlardı bu tabiki benim kişisel yorumum. Ayrıca Kierkegaard ile ilgili tavsiyeniz icin de teşekkür ederim mutlaka okuyacağım ki zaten kendisine kitapta atiflarda bulunulduğu icin okuma listeme eklemeyi düşünüyordum.
Sartre in oyunlarında, romanlarında oldukça akıcı bir anlatımı var, ama aynı şeyi öğretici metinlerde de başardığını söyleyemem. Evet sağlam bir bilgisi ve müthiş bir zekası var ama bu bilgiyi size verene kadar ömrünüzü bir güzel törpülüyor. Konuya bir türlü giremiyor, aynı noktada dönüp duruyor, gereksiz uzatıyor ve sizin aksinize bunun çevirmenlerin hatası olduğunu düşünmüyorum. Varoluşçuluk felsefesini en yalın ve öğretici şekilde anlatan filozoflardan biri bana göre Kierkegaard. Egzistansiyalizme ilginiz varsa kendisine de bir şans vermenizi öneririm.