uydurma evlat...
2026 9. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2026 15:52
Günümüze sadece 7 eseri ulaşmış olan Sophokles'in Kral Oidipus adlı eserindeyiz bugün. Öncelikle çok kısa, bir kahve molasında bitirilebilir. Ancak okuduğum sürece hep bir tiyatro sahnesinde, kostüm ve dekorlarla hayal ettiğim için, dayanamayıp sahneleri canlandırmaya kalktığım için biraz daha uzun sürdü benimkisi. ilk başta metin şeklinde Kral Oidipus'un öyküsü anlatılıyor. Şöyle ki Thebai kralı Laios ve eşi İokaste'nin bir oğulları olur. Ancak öğrendikleri bir kehanette, doğan bu çocuk hem babasını öldürecek hem de annesi ile evlenip, çocuklarına sahip olacak, çocukları ile kardeş olacak. Bunu duyan Kral ve eşi çocuğu ayaklarından bağlatıp onu dağa attırırlar. Dağda ise bir çoban onu kurtarır ve Korinthos Kralı Polybos ve karısı Merope'ye verir. Böylece bir Kral ve eşi çocuğa Oidipus adını verirler, büyütmeye başlarlar. Yıllar sonra Oidipus bir yemekte, çenesiz bir tanıdığının "uydurma evlat" söylemine sinirlenir ve Delphoi'ye, Apollon'un kahinine başvurur. Kahin de ona babasını öldüreceğini ve annesi ile evleneceğini söyleyince Oidipus korkar ve ailesinden kaçar. Uzaklara gitmeye karar verir ve yolu Thebai'ye düşer. Yolda, Kral olan ama aynı zamanda babası da olan Laios ile karşılaşır. Kendisine sert çıkan Kralı ve adamlarını gözü dönmüş bir şekilde öldürür. Ardından şehre gider. Ancak şehirde ise bir canavar vardır. Bu canavardan kurtulmanın yolu da bir bilmece bilmektir. Oidipus bilmeceyi kolaylıkla bilir ve Krallığa sahip olur. Şehri canavardan kurtarmıştır artık. Aynı zamanda ödül gereğince de Laios'un karısı İokaste ile de evlenir. İşte felaketler başlamıştır artık. Krallık kötü bir döneme girer ve yeniden kahinlere başvurulduğunda, Krallıkta bir katilin olduğunu, bu katilin Laios'un katili olduğunu, onun ölmesi ya da sürgün edilmesi gerektiğini söyler. Ve işte tragedya bundan sonra başlar. Kral olan Oidipus'un farkında olmadan kendi peşine düşmesini, kendisine lanetler yağdırmasını, felaketleri fark etmesini, bütün bunların sonucunda utancından gözlerini kör etmesini, kendisini dağlara vurmasını dinleriz. Bu anlattıklarıma spoiler demeyin lütfen. 50 sayfalık kitabın, bin yıllık tragedyanın spoileri olmaz. Ben okurken çok keyif aldım. Gözümde hep tiyatro sahneleri canlandı. Keyifle izleyen insanları gördüm hep. Tekrar tekrar okumak isteyeceğim bir kitap. Ya da türevleri.
Kral OidipusSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201911,3bin okunma