Bence Jean-Christophe Grangé, sadece bir polisiye romanı yazarı değil; coğrafyayı, siyaseti ve insan ruhunun en karanlık dehlizlerini birer enstrüman gibi kullanan bir orkestra şefi. Leyleklerin Uçuşu, Avrupa'nın konforlu merkezlerinden Afrika'nın ve Asya'nın trajik köşelerine uzanan, her kilometresinde titiz bir araştırmanın izlerini taşıyan devasa bir labirent gibi.
Kitabın en çarpıcı yanı, o asil göç yolculuğunun ‐leyleklerin uçuşunun- altına gizlenen kirli gerçekler.
Jean-Christophe Grangé, elmas kaçakçılığının kanat seslerine nasıl bulaştığını anlatırken aslında küresel bir açgözlülüğün haritasını çıkarıyor. Elmasların ışıltısı, yoksul insanların kanı ve gözyaşıyla kararıyor. #301940799Jean-Christophe Grangé, konfor alanımızı yıkan o "rahatsız edici detaylara" girdiğinde bizi vicdanımızla baş başa bırakıyor. Fakir ülkenin "hiç" sayılan insanlarının organ mafyasının elinde nasıl bir meta haline getirildiğini okumak, sadece bir kurgu takibi değil, aynı zamanda bir insanlık sorgulamasına dönüşüyor. Birilerinin hayatta kalma çabası veya daha lüks yaşama arzusu için, dünyanın öbür ucundaki savunmasız insanların nasıl feda edildiğini tüm çıplaklığıyla görüyoruz.
Kitabın dili çok akıcı olmasına rağmen, ben bu karanlık atmosferi bilerek sindire sindire okumayı tercih ettim. Çünkü
Jean-Christophe Grangé, mekanları bir dekor olarak kullanmıyor; o mekanlardaki "insan kullanma" vahşetini psikolojik tasvirlerle ruhumuza işliyor. #302720694 Kendi çıkarları için insanlığı ve vicdanı bir kenara bırakan karakterlerin derinlemesine analizi okuyucuları derinden sarsıyor.
Leyleklerin Uçuşu'nu Neden Okumalıyız?
•Sadece bir cinayet davası değil; sömürgeciliğin modern dünyadaki yansımasına bir eleştiri.
•Araştırmaya dayalı kurgusu sayedinde organ ticaretinden antropolojiye kadar pek çok konuda ufuk açıcı (ve bir o kadar ürkütücü) bilgiler.
•Akıcı bir dili ve de son ana kadar gizemini koruyan araştırmacı bir zekanın ürünü olan bir final.
Bu yolculuk belki benim için uzun sürdü ama Jean-Christophe Grangé'ın kurduğu bu devasa suç ağını aceleye getirmeden, her bir trajediyi hissederek okudum. Kendi hırsları için dünyayı cehenneme çevirenlerin karşısında, bir kuşun kanat çırpışında gizlenen bu karanlık hikaye uzun süre hafızalardan çıkmayacak cinsten.
"En masum kanat çırpışlarının arkasında bile, bazen dünyanın en kirli pazarlıkları gizlenebilir."
İyi okumalar :)
Leyleklerin UçuşuJean-Christophe Grangé · Doğan Kitap · 202412,4bin okunma