2026 21. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 23:32
Öncelikle söylemek isterim ki bana göre çocuk gelişimi açısından ilk 10'a girecek bir kitap! Disiplinin temel amacı, kısa vadede uygun davranışı teşvik ederken uzun vadede çocuğun daha sağlıklı ilişkiler kurmasını sağlayacak içsel beyin yapısını geliştirmektir. Bu yaklaşımda “neden–ne–nasıl” çerçevesi kritik bir rehberdir çünkü çocuğun davranışının ardındaki nedeni merak etmek, yalnızca davranışı düzeltmeye çalışmaktan çok daha etkilidir. Bu nedenle ebeveynin, çocuğun öfkeyle bir şey fırlatmasının ya da kırıcı sözler söylemesinin arkasındaki duyguyu ve ihtiyacı anlamaya çalışması, ardından da “bunu en iyi nasıl öğretebilirim?” sorusuyla çocuğa sorular sorarak birlikte çözüm üretmesi gerekir. Bu süreçte dramsız bağlantı döngüsü devreye girer. Önce çocuğu rahatlatmak, ardından duygularını onaylamak, dikkatle dinlemek ve son olarak söylediklerini yansıtmak. Bu döngü çocuğun anlaşıldığını hissetmesini sağlar ve yeniden sakinleşmesine yardımcı olur. Çocuklar üzgün olsalar bile sınırlara ihtiyaç duyarlar. Önemli olan empati kurarken taviz vermeden, sakin ve kararlı bir şekilde rehberlik edebilmektir. Özellikle öfke anlarında ebeveynin soğukkanlı kalması ve empatiyle yaklaşması, durumu daha az dramatik hale getirirken çocuğun ileride kendi duygularını daha iyi düzenleyebilme kapasitesini de güçlendirir çünkü bu tür duygusal duyarlılık, beynin bütünleyici bağlantılarını destekleyerek daha iyi kararlar almasına ve hem kendisini hem başkalarını önemsemesine katkı sağlar. Ebeveynlerin sıkça düşündüğü gibi, sevgi, ilgi, temas ve duygusal bağlantı çocuğu şımartmaz. Aksine çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey, zor anlarında yanlarında olunmasıdır. Bu bakış açısına göre disiplin; bağırmak, cezalandırmak ya da azarlamak değil, sorunları herkesin kazançlı çıkacağı şekilde çözmek ve ceza döngüsünü sonlandırmaktır. Sonuç olarak bu yaklaşım, ebeveynlere kendi disiplin anlayışlarını yeniden düzenleme imkânı sunarken, çocukların gelişen beyinlerini de destekler. Dramsız disiplin, ebeveynlerin çocuklarıyla açık ve tutarlı sınırlar koymasına yardımcı olurken aynı anda sevgi dolu bir bağ kurmayı ve çatışmaları daha huzurlu bir şekilde çözmeyi de öğretir. Kitapta gerek verilen örnekler olsun gerek görsel destekli olması kitabı daha okunulabilir ve anlaşılır hale getirmiştir. Her yaş grubunun disiplin eğitimine hitap eden bu kitabı bütün ebeveynlere öneriyorum.
Eğitim /Kişisel Gelişim
Dramsız DisiplinDaniel J. Siegel · Pegasus Yayınları · 20181,308 okunma