···Okunma: 29 Nisan 2026 02:01 Sade ve anlaşılır dili sayesinde okuyucuyu zorlamadan içine çeken bir roman. Özellikle ilk 150 sayfası oldukça akıcı ve neredeyse su gibi akıp geçer. Ömer, Macide’yi ilk gördüğü andan itibaren ondan etkilenir ve onu kazanmak için elinden geleni yapar. Macide’nin durumu ise Ömer’le birlikte olmayı bir zorunluluk hâline getirmez; ancak içinde bulunduğu şartlar düşünüldüğünde bu ilişki onun için en mantıklı seçenek olarak karşımıza çıkar. Macide’nin geçmişinde müziğe duyduğu ilgi ve öğretmeniyle yaşadığı deneyimler, hem karakterinin şekillenmesinde hem de romanın genel akışına yön verilmesinde önemli bir rol oynar.
İkilinin birlikte olmaya başlamasından sonra Ömer’in karakterini daha yakından tanıma fırsatı buluruz. Ömer, yaptığı kötülükleri ve gösterdiği iradesizlikleri sürekli ‘içindeki şeytan’a yükleyerek kendini aklamaya çalışır. Bu durum, bireyin kendi hatalarıyla yüzleşmek yerine onları dışsal bir güce atma eğilimini açıkça ortaya koyar. Ömer’in arkadaş çevresinin olumsuz ve çıkarcı yapısı da onun bu yönünü beslemiş olabilir; ancak bu özelliklerin yalnızca çevreden kaynaklanmadığı, aslında Ömer’in içinde zaten var olan zayıflıkların uygun koşullarda daha belirgin hâle geldiği anlaşılır.
Macide karakterinin Ömer’e karşı gösterdiği sabır ve uzun süre ona katlanması dikkat çekicidir. Bu yönüyle saygıyı hak eden bir duruş sergiler. Ancak Bedri’nin ortaya çıkmasıyla birlikte Macide’nin duygularında bir karışıklık yaşandığı hissedilir; bu durum onun iç dünyasında bir sorgulama sürecine girdiğini düşündürür. Ömer’in maddi olarak zor durumda olması ve cezaevine düşmesi ise, bence Macide için olumlu bir dönüm noktasıdır; bu süreç, onun kendi sınırlarını ve değerlerini daha net görmesini sağlamıştır. Aksi hâlde, Macide de yanlış kararlar alabilecek bir konumda olabilirdi.
Bedri’nin sürekli onlara yardım etmesinin amacı ise merak uyandırıcıdır. Acaba bunu sadece Macide’ye olan sevgisi için mi yapıyordu, yoksa tamamen yardım etme isteğinden mi kaynaklanıyordu, bunu tam olarak kestirmek güçtür. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, romanın sonunun çok da şaşırtıcı olmadığı, olayların doğal bir sonucu olarak tahmin edilebilir bir şekilde ilerlediği söylenebilir.”