2026 12. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 16:02
Kuran-ı Kerim’den sonra okuduğum ikinci kutsal kitap İncil. İki kitapta da birçok benzer cümlelerle karşılaşmak birbirine yakın ama bir o kadar da uzaklaşmış olduğunu gösteriyor. Çünkü İncil tamamen tek kişinin anlatımından oluşmuyor . Toplam 27 kitaptan oluşan İncilde Hz.İsa’nın sözleri havarileri tarafından birçok millete aktarılıyor ve seneler sonra yazıya dökülüyor. Aynı zamanda bu kitapta din adamlarının mektupları da mevcut. En önemli dört incil: Matta, Markos, Luka, Yuhanna… İncil’de en çok Hz.İsa’nın hayatı, mucizeleri ve sevgi üzerine öğütleri yer alıyor. Kuran-ı Kerim’de de benzer öğütler geçiyor fakat ufak tefek farklılıklar var örneğin kısasa kısas hakkı İncil’de yok. İncil, ne olursa olsun sevgiyi ve affediciliği öğütlüyor. Kitap Hz.İsa’nın insanlık için çarmıha gerilip öldürüldüğünü esas alır fakat Kuranda Nisa Suresi 157.-158.ayetlerde __“Onlar ‘Biz Allah’ın elçisi Meryem oğlu İsa Mesih’i öldürdük’ demeleri sebebiyle (lanetlendiler). Oysa onu ne öldürdüler ne de çarmıha gerdiler; fakat onlara öyle gösterildi. … Bilakis Allah onu kendine yükseltti.”__ diye açıklıyor. Hz.İsa’nın mucizelerinden kaynaklı Hz.İsa’nın kutsallaştırılıp Tanrı’nın oğlu olarak baba, oğul, kutsal ruh düşüncesi oluştuğunu düşünüyorum. Kuran’da da Hz.İsa’ya birçok mucize verildiği tasdiklenir. Ali İmran Suresi 49: __“Ben size çamurdan kuş şeklinde bir şey yapar, ona üflerim de Allah’ın izniyle kuş olur. Doğuştan körü ve alacalıyı iyileştiririm. Allah’ın izniyle ölüleri diriltirim. Evlerinizde ne yediğinizi ve ne biriktirdiğinizi size haber veririm…”__ Kısacası okunması gereken kitaplar arasında olmalı. Akıcı, anlaşılır ve sürükleyici bir eser ortaya çıkmış. Güzel olan her öğütten faydalanmak elbette ki insanlık için büyük öneme sahiptir.
Din
İncil - Yeni AhitKolektif · Dorlion Yayınevi · 20212,352 okunma