·126 syf.····Okunma: 29 Nisan 2026 00:00 Hayatının 18 yılını markette çalışmaya adamış Keiko Furukura'nın hikayesinin anlatıldığı Kasiyer kitabını sosyal medyada gördükten sonra kitaplığıma ekledim ve kafa dağıtmalık, hızlı bitebilecek bir kitap arayışındayken okumaya başladım. Nitekim bir günde de bitti.
Keiko, çocukluğundan beri toplumun "normal" kabul ettiği standartlara uyan bir birey olmamasının yanısıra kendini yalnızca bir market çalışanı olduğu anlarda "normal" görebilen bir karakter. 18 yıldır çalıştığı yarı zamanlı işinden ayrılamamasının en temel sebebi de bu.
Kitabın anlatımı son derecede akıcıydı, hiçbir sayfada sıkılmadım. Anlatımındaki akıcılığa ek olarak yazar bir market çalışanı üzerinden toplumun dayattığı o "normal" kavramını fazlasıyla iyi bir şekilde ele almış. Hatta okurken Japon kültüründe "yarı zamanlı işte çalışan ve evlenmemiş otuzlu yaşlardaki kadına" nasıl bakıldığını okuduğumda bizim toplumumuzdakine ne kadar benzer bir anlayışa sahip olduklarını üzülerek fark ettim.
Yazar bu normları Keiko'nun bakış açısından alaycı bir dille hafife alıyor ve sistem eleştirisini sunuyor. O yüzden yazarı tebrik etmeden geçemeyeceğim.
7/10.