Geçti Ama Bitmedi
2026 25. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 21:19
Call Me by Your Name, yani Adınla Çağır Beni, André Aciman’ın en bilinen eserlerinden biri. Roman, 1980’lerin yazında İtalya’nın güneşli bir kasabasında geçen, zamana karşı yarışan bir aşkın izini sürüyor. Ama bu hikâyeyi sıradan bir aşk anlatısı gibi görmek haksızlık olur; kitap, arzunun, kimlik arayışının ve geçiciliğin iç içe geçtiği oldukça yoğun bir içsel yolculuk sunuyor. Hikâye, 17 yaşındaki Elio ile ailesinin yazlık evine gelen Oliver arasındaki çekim etrafında şekilleniyor. İlk bakışta mesafeli, hatta biraz da belirsiz olan bu ilişki; zamanla yerini karmaşık, tutkulu ve bir o kadar kırılgan bir bağa bırakıyor. Aciman’ın en güçlü yanı burada ortaya çıkıyor: karakterlerin hislerini açıkça anlatmak yerine, okuyucuya sezdirerek ilerliyor. Elio’nun iç dünyası o kadar detaylı işlenmiş ki, çoğu zaman bir roman değil de birinin günlüğünü okuyormuş hissi oluşuyor. Kitabın dili oldukça akıcı ama aynı zamanda derin. Uzun cümleler ve iç monologlar, özellikle Elio’nun zihnindeki gelgitleri güçlü bir şekilde yansıtıyor. Bu durum bazı okuyucular için yoğun gelebilir; fakat sabırla ilerleyenler için oldukça ödüllendirici bir deneyim sunuyor. Tematik olarak roman; aşkın yanı sıra zamanın geçiciliği, “ilk”lerin unutulmazlığı ve insanın kendi duygularıyla yüzleşmesi üzerine kurulmuş. Özellikle final bölümü, kitabın en çarpıcı kısmı. Sessiz ama etkisi uzun süren bir kapanış yapıyor; öyle ki kitap bittikten sonra bile o duygular zihinde dolaşmaya devam ediyor. Kısaca söylemek gerekirse, Adınla Çağır Beni yüksek tempolu bir olay örgüsü sunmuyor; onun yerine duyguların derinliğine odaklanıyor. Eğer karakterlerin iç dünyasına inmeyi seviyorsan ve sakin ama etkileyici bir hikâye arıyorsan, bu kitap uzun süre aklında kalacak türden. Adınla Çağır Beni André Aciman
Adınla Çağır BeniAndré Aciman · Sel Yayınları · 20244,330 okunma