KafkaRoger Garaudy
Roger Garaudy, sade ve anlaşılır bir dille kaleme aldığı ''Kafka'' adlı deneme ve inceleme çalışmasında; yazarın iç dünyasındaki çatışmalar, kendi kurduğu dünya ile olan çelişkileri, eserleri ile ilgili analiz ve yorumlarda bulunmaktadır.
Garaudy: ''Kafka'nın dünyası, onu kuşatan dünya ve iç dünyası bir bütündür. Kafka bize bir başka dünyadan söz ettiğinde, dünyanın aslında bu dünyanın içinde olduğunu, bu dünya ile diğerinin iç içe geçtiğini hissettirir. Çünkü insanın dünyası, dünyada eksik olan ve ona karşı çıkan şeyleri de kapsar. Dünyanın olumsuzlanması da dünyanın duraklarından biridir. Kafka umutsuz biri değil, bir görgü tanıdığıdır, bir devrimci değil, bir yol göstericidir. Kafka'nın yapıtı onun dünya karşısındaki tavrını dile getirir. Bu yapıt soluk bir kopya olarak da ütopyacı bir muhalefet olarak da görülmez. Ne dünyayı yorumlamak ne de onu değiştirmek gibi bir niyeti vardır: Yalnızca bu dünyanın yetersizliğine ve aşılması gerektiğine parmak basmaktadır.'' olarak özetlemektedir.
Kafka'nın iç dünyasına tanıklık etmek isteyenlerin okuması gereken bir kitap..