2026 18. kitabı
Çok ilginç bir roman okudum. Öyle ki kapağı kapattığımda hala romanla ilgili ne hissettiğimden emin değildim. Katie Kitamura'nın kaleme aldığı "Seçmeler" adlı romandan bahsediyorum elbette... Kendisinden okuduğum ilk kitaptı, Katie Kitamura'nın gerçekten ilginç bir dili ve tekniği olduğunu söylemeliyim. Yani yazar anlatmak istediğini hem tek tek veriyor, sonra bir bakıyorsunuz okura vermek istedikleri karışık bir sarmal gibi birbirine dolanmış ve önümüze çıkmış. Yazarın anlatımında gerçek nerede bitiyor, hayal nerede başlıyor ayrımı asla fark edemiyorsunuz. Kitamura, ana kurgusuna rolleri koyuyor. Hayatımızda edindiğimiz roller, bireyin kazanmak için uğraştığı roller, iş hayatındaki rollerimiz, aile haystında ve ebeveynlik olarak rollerimiz... Tüm bunlar aynı zamanda bireyin bir seçimi ve Katie Kitamura burada roller ile seçimler arasında felsefik ve derin bir bağ kuruyor. İnsanların seçtiklerini ve seçemediklerini bir tiyatro sahnesinde ve ışıkların altındaymışçasına tek tek irdeliyor. Eleştirilerinden modern aile kavramı da nasibini alıyor. Aile olmayı seçtiğimiz ya da dışında kaldığımız bir hayat, çocuk sahibi olmayı istemek veya çocuksuz bir hayat sürmek, evliliğin rutinlere bağlaması veya heyecan için yapılan seks ilişkileri... Kitamura aile kavramındaki tüm bu seçimleri ahlak, merak, özlem ve sevgi adı altında inceleyip tenkit ediyor. Sosyolojik açıdan romanı analiz ettiğimde de Katie Kitamura gerçekten ilginç biri olarak dikkat çekiyor. Gerçeklerle hayaller arasında, fazla tutunamadığım bir roman oldu benim için "Seçmeler"! Orta yaşlarda ve bunun bunalımını hem duygusal alanında hem de tiyatro sahnesinde yaşayan bir kadın... Tomas ile evli, görünüşte mutlu ve huzurlu bir evlilikleri var. Ancak ana karakterimiz olan kadın, bir noktada hayattan istedikleri konudunda yanlış yola sapıyor ve eşini birkaç kez aldatıyor. Sonrasında evli hayatını özleyip tekrar Tomas'a dönüyor. Kocasında bulduğu huzur, onun için her şeyden önemli... Tekrardan bir aile olmaya çalışıyorlar. Bu yıllarda ise çocuk yapmak, kadının asla istemediği Tomas'ınsa içten içe beklediği bir durum.. İki kişilik aile bunlsrı yaşarlarken, tiystro provasında karşısına Xavier çıkar. Genç ve çok yakışıklıdır. Kadının tiyatro provasında tanışırlar. Xavier'in kadından ilginç bir isteği olur. İkili öğle yemeğinde buluştuğunda, Tomas'a bile yakalanır. Ancak buna rağmen durumu Tomas'tan saklar. Sayfalar ilerledikçe, bu karakterleri üç kişilik bir aile olma yolunda görürüz. Artık tüm gerçekler hayallere karışmakta, tüm bilinenler değişmektedir.
SeçmelerKatie Kitamura · İthaki Yayınları · 2026480 okunma