Sanat ve yalnızlık üzerine....
2026 10. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 11:02
Rainer Maria Rilke ’nin, genç bir asker ve şair adayı olan Franz Xaver Kappus’a yazdığı on mektuptan oluşan Genç Bir Şaire Mektuplar , her ne kadar kişiye özel yazılsa da sanat ve edebiyatın ötesine geçerek okuru; hayatın ve insanın varoluşsal sancıları üzerine tefekküre sevk ediyordu. Mektuplarında Rilke Kappus'a edebî yönden teknik bilgiler vermez, ona bariz bir yol haritası sunmaz hatta genç şairin sorularını dahi doğrudan cevaplamaz.Rilke, ona sadece kendi iç dünyasına dönmesi için bir ayna tutar; belki de bizzat o aynanın kendisi olur. Zira ona göre sanat, çalışmakla ya da telkinle elde edilemez. Sanatçı motivasyonunu ancak içsel derinliğinden alır bu da onun kendi duygu ve düşünce dünyasını gerçek anlamda sabırla, istikrarla dinleyerek ve gözlemleyerek gerçekleşir. Rilke Kappus'a bir sanatçının rehberi olan ve içsel derinliğinden beslenen sezgi ve ilhamın ancak yalnızlık duygusuyla açığa çıkacağını vurgular ve "Sevin yalnızlığınızı" diyerek genç şairin dikkatini özellikle yalnızlık üzerine çeker. Hep düşünmüşümdür "yalnızlık" dünyaya gelirken mi yoksa çok daha önceleri mi yazgısı olmuştur insanın.Sanırım yalnızlığı, ondan korkmadan ve kaçmadan, ancak kendi sesini dinleme cesaretine sahip, kendi varlığıyla barış sağlayabilmiş insanlar sevebiliyor. Belki de yalnızlığı çoğu kişi için tahammül edilemez kılan şey, o sükûn halindeki boşlukla yüzleşmek. Esasen o boşlukta hissedilen, kişinin kendi öz benliğinden; yankılanan ses ise yine kişinin kendi sesinden başka bir şey değildir. Yani sonuç olarak insanın ürpertici ve soğuk bulduğu o duygu, aslında kendi özüdür. Okurken, Rilke gibi deha sayılan bir şairin kendisine ulaşan bir gence gösterdiği o samimi alakayı düşündüm. Tek bir cevap mektubu bile büyük bir lütuf sayılacakken; içten ve zarif üslubuna bilgece tavsiyeler eklediği, her biri birer sanat eserine dönüşen on muhteşem mektup kaleme almış. Bu durum benim için, onun sadece büyük bir şair değil, aynı zamanda tavsiye ettiği erdemleri bizzat kazanmış takdire şayan bir insan olduğunun isbatıydı. Netice olarak okuduğum her eserinden sonra onun edebî ustalığı kadar hilkatindeki asalete ve ruhundaki derinliğe de hayranlığım katlanarak artıyor. 🪻Vesselam
Genç Bir Şaire MektuplarRainer Maria Rilke · Ketebe Yayınları · 20251,477 okunma