Balkon Sefası Mı Yoksa Cefası Mı?
2026 80. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 15:33
Jean Genet Balkon adlı kitabında yönetim mekanizmasının yetkinliğini sorgularken bir yandan da yönetim mekanizmasına gelen bireylerin kendiliklerini yani atfedilmiş makamlarını korumak için neler yapabileceğini göstermiştir. Bir diğer açıdan baktığımızdaysa halk ayaklanmasının yani demokrasinin birey ve toplum kültürüne yaptığı etkileşimi açıklamıştır. Hatta bu açıklama yer yer fransız ihtilalinden estanteneler de sunmaktadır. Ve bu sunuşun bir diğer açısıysa aslında toplumların ve bireyin çağ içindeki değişkenliklerini eleştirmiş ve bu eleştiriyi yaparken de imgesel bağlam kurmuştur. Bu bağlamdan hareketle düşündüğümüzdeyse insan hem geçmiş hem de gelecek ve an tanımlarının nasıl bir örüntüye haiz olduğunu da göstermiştir. Özellikle de 'kraliçe' ve 'kahraman' figürleri üzerinden inşa edilen konuşmalarda toplumların bu iki kavramlara yaklaşımları arasındaki seçici geçirgen yanı anlatmıştır. Diğer yandan da 'yargıç', 'psikopos' gibi makamları dolduranların aslında o makamları doldurmayan ve doldurmadığı gibi kendi çıkarları için nasıl kullandıklarını da göstermiştir. Hatta yer yer marksist ve faşit tavılarında var kılındığı eserde kümülatif bir siyasi ve ahlaki eleştiri yapılmıştır. Böylelikle yazar eleştiri suntasında boş alan bırakmamak için mekan zaman diyagramını da kullanarak okuyucunun zihninde bir inşa edebileceği varlık yörüngesinin hatlarını da belirlemiştir. Sonuç olarak; Jean Genet Balkon eserinden insan denen canlının güç, ego, kahramanlık, din gibi us ve us dışı konumlarda kendini nasıl kontrol altında tutup-tutmadığını okuyucuya göstermiştir.
Duygu ve Düşünce
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021291 okunma