Bayan Irma, Balkon adlı lüks bir genelevin, bir yanılsamalar evinin sahibesidir. Toplumun önde gelen kişileri onun evine gelip, acınası zavallılıklarından sıyrılarak, kibir ve sahte bir acımasızlık kisvesi altında güçlü olduklarını hissetmek, dış dünyadan kaçmak isterler. Ne var ki fazla duygusal olduğu için bu genelevden kovulan Chantal'in simgesi haline geldiği bir ayaklanmayla birlikte tüm dengeler aniden altüst olur. Bayan Irma kraliçeye ve dünya ise gerçek bir geneleve dönüşmüştür artık. Kendisiyle yapılan bir röportajında, gerçeğin ancak sanatta dile getirilebileceğini söyleyen Jean Genet, aldatıcı görünüşlerin "gerçek" dediğimiz olgulardan daha gerçek olduğunu öne sürer. Balkon'un ana teması da, dekordaki aynalarla simgelenen işte bu yanılsamadır. Oyunun daha en başından itibaren gerçeklikle sahteliği bir potada eritmek istediğini gösteriyor Genet. İlk tabloda, ana karakter ve aksesuarlar sayesinde dini bir ortam yaratılmış olmasına rağmen, oldukça genç ve fazlasıyla süslü Kadın'ın davranışları ve giysisi dini görüntüyü yadsıyarak günahkârlıkla bütünleştirmekte; üstelik tüm oyun boyunca bu ikilik her alanda çok açık bir biçimde kendini hissettirmektedir. Toplumun düzenini sağlayan temel taşlar diyebileceğimiz üç kuruma, kilise, ordu ve yargıya mensup üç karakterin, Piskopos, General ve Yargıç'ın, oyundaki gerçeklikten uzak varoluşları "gerçek hayat"ta ne derece gerçektir? "Gerçek hayat" bu genelevde yaşananlardan çok mu farklıdır? Yaşadığımız ve gerçek kabul ettiğimiz hayat da bir yanılsamalar bütünü değil midir aslında? Sonuç olarak Balkon, tüm yerleşik düşünce ve inançları yerle bir eden, Genet'nin asi ruhunu, sorgulayıcı kişiliğini, tiyatroya ve hayata bakışını çok iyi yansıtan bir yeraltı edebiyatı başyapıtı. Yazarının da arzu ettiği gibi, suret ve yansımanın bir yüceltilişi.
128 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1956
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Nefis
128 syf.
·
Puan vermedi
Okumayanın anlayamayacağı kadar büyüleyiciydi. Çevirmen dili ve anlatımına hayran kaldım. Oynanmak için yazılmış tiyatrolarda bir başyapıt. Ancak hâlâ favorim olan "Kim Korkar Virginia Woolf'tan"ı yerinden edemedi.
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
Absürd tiyatronun önemli eserlerinden, "Yanılsamalar" şaheseri
125 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Şehrin önde gelen kişileri Bayan Irma’nın lüks genelevi Balkon’da her gece yanılsamalar oyunları oynarlar. Kendilerine özgü hazırlanmış dekorda yanlarında fahişeler ile kendilerini güçlü hissetmek ve
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
111 syf.
·
Puan vermedi
Yansımalar Evi. Genet'nin, insanların kendilerini görmek istedikleri şekilde gösteren, aynalarla dolu genelev, kerhane, kırmızı fener, randevu evi, banka, mektep...adına ne derseniz deyin. Bu ev, toplumun kendisi. Genet öyle yansıtıyor toplumu. Bu evde insanlar düşledikleri şekilde yaşıyorlar ve aynalar sa buna yardımcı oluyor. Oyunun içindeki müşteriler, cinsel fantezilerini gerçekleştirirken yönetici rollerine bürünürler. Bunlar da Başpiskoposluk, Yargıçlık ve Generallik. Diğer roller daha alt kademedeki az soylu ya da asil olmayanlar için. Devlet kademelerini anlatırken dışarıda da devrim gerçekleşmektedir. Halk isyanda, erk ise sefada gösterilir. Balkon onun için bu çirkinliklerin izlenebileceği ya da Balkon adı altında güç simgesinin kendini teşhir ettiği yer anlaşılabilir. Genet'e göre tüm fantezilerimiz, düşlerimiz aslında yaşadığımız hayattan farklı değildir. Yaşamımızdaki sahtelik ve çirkinlikler birbirimizi en fazla kandırmaya yönelik, maskeler takarak dolaştığımuz eylemlerdir.
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 1990248 okunma
125 syf.
9/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Jean Genet kendisinde 20. yüzyıl Fransa'sının ötekileştirdiği neredeyse her özelliğe sahiptir. O bir hırsızdır, bir anarşist, bir eşcinsel… Bunun yanında oyun yazarı, politik aktivist, düşünür gibi
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
Yeraltı edebiyatının güzel bir örneği, aynı zamanda da uyarlaması yapılmış bir tiyatro oyunudur. Bakış açınızı güçlendireceğine eminim vee kesinlikle tavsiye ederim.
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
125 syf.
·
Puan vermedi
İcinde yaşadığımız zaman için bile ahlak ,devlet, din, siyaset düzenini eleştirme anlayişinin çok ötesinde bir oyunu okudum diyebilirim.Ahlaki sınırları zorlamasi açisindan her tiyatro grubunun elini kolunu sallaya sallaya bu oyunu sahneye koyacaklarini sanmiyorum.Ama bu oyunu yazma cesareti açısından bile okunmasi gerektiğini düşünmekteyim..
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
125 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Odalarında her türlü oyunun oynanabilindiği, oyuncularının da her türlü rütbeye sahip olabildiği gibi bu rütbelerin her türlü hükmü vermekte özgür olduğu bir umumhane, batakhane veya bir kerhanedir; 'balkon'. Balkon'da işler rayında iken dışarıda makineli tüfek ve patlama seslerinin ardı arkası kesilmemektir. Ülkede bir ayaklanma vardır, asiler vardır. Asilerin haberi olmasa da bu ayaklanma eserin kendisi kadar senaryodur. Bu senaryoyu yazanlardan biri olan kraliçe elçisi isyanı bastırmak için farklı bir senaryo yazar sonra balkonun müzmin sakinleri başpsikopoz, yargıç, general olurlar, Balkon'un sahibi Irma da 'Kraliçe'liye kadar yükselir. Yeni yönetim usulleri bütünüyle 'Balkon'da şekillendirilmeye çalışılır. Yazar burada gerçekte, dönem Fransa'sının yönetimini kerhane benzetmesi ile hicvetmeye çalışır. Eserin yazılma amacı da zaten idare ve idarecilere getirilen hicivlerdir. Eğlenceli bir eserdir, tavsiye olunur...
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
125 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Bütün yapıtlarında yerleşik ahlak kurallarına aykırı bir ahlak anlayışının sözcülüğünü yapan Jean Genet başkalarının insana zorla benimsetmeye kalktıkları yazgıya karşı çıkmakla insanın gerçek kimliğini bulabileceği düşüncesinin inançlı bir savunucusu oldu. Genet, Balkon' da toplumu, insanların düşlerini düşlerini gerçekleştirdiği bir genelev olarak tasarlar. Oyunun başında şatafatlı giysiler içinde gösterişli bir söylev çeken bir piskopos görürüz. Oyun ilerledikçe bu kişinin bir memur olduğunu Büyük Balkon adındaki Madam Irma' nın randevu evinde cinsellik ve iktidarla ilgili fantezilerini tatmine çalıştığını anlarız. Madam Irma' nın randevu evi bir yanılsamalar sarayıdır. Tiyatro oyunu şeklindeki eser, anlatımın altında başka anlamlar içermekte. Okumadan önce konuyu anlamak için yazarla ve eserle ilgili başka incelemeleri okumakta fayda var.
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
·
Puan vermedi
Balkon
Balkon
Jean Genet
Jean Genet
Jean Genet'nin Balkon adlı eserinde, olaylar Madam Irma'nın "sonsuz aynalar ve tiyatrolarla dolu" lüks bir genelevinde geçer. Bu mekân, toplumdaki güç ve otorite
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma
Balkonda Bir Şölen
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Aynalar içinde bir general , hakim ve piskopos. Genelev patroniçesi , aslında herkesin gizli hayranlık duyduğu bir kraliçe mertebesinde mi! Polis şefi çabalıyor bu diyara ulaşmak için. Platon'un mağarası, sahte hayatlara sahte biletler. Sıkıldıysanız yaşamdan , iktidar yanılsamaları içinde büyük bir şölen. Ölen kim kazanan kim yaşayan kim bu hayatta.
Balkon
BalkonJean Genet · Ayrıntı Yayınları · 2021248 okunma

Yazar Hakkında

Jean Genet
Jean GenetYazar · 16 kitap
Jean Genet (Jan Jöne diye okunur) (1910-1986) Fransız düşünür, yazar. Daha çok tiyatro oyunlarıyla tanınır. 1910 yılında Camille Gabrielle Genet tarafından kimsesizler yurduna bırakılan yeni doğmuş bebeğe Jean adı verilmişti. Jean, yedi yaşına geldiğinde zanaatçı bir ailenin yanına yerleştirildi. 10 yaşında hırsızlığa başladı, on üç yaşında bir zanaat okuluna kaydoldu. Ancak orada da çok kalmayacaktı; 1926'da, 3 ay süren ilk hapishane deneyimini yaşadığında 15 yaşındaydı. Serbest kaldığında uslanmamıştı; bu kez reşit olana kadar kalmak üzere ıslahevini boyladı. 1930’ların sertliği ile ünlü bu ıslahevi Genet’yi gerçek bir suçlu haline getirdi. Islahevinden kurtulabilmek için yazıldığı askerlikten ve ardından Fransa’dan firar eden Genet, pekçok ülkeyi ve hapishaneyi ziyaret edeceği bir yıllık seyahatinin sonucunda 1937’de Fransa’ya geri döndü ve yeniden suç dünyasına daldı. Beş yıl boyunca ya hırsızlık yaptı, ya fahişelik. 1942’de bir kez daha cezaevine düştüğünde olgunlaşmıştı artık. İlk şiirini yazdı, ilk kitabı Notre-Dame des Fleurs (Çiçeklerin Meryem Anası) yayımlandı. Ardından Miracle de la rose (Gülün Mucizesi) geldi. 1948 ylında yayımlanan Journal du voleur (Hırsızın Günlüğü) bir anlamda Genet'nin otobiografisi niteliğindedir. Le balcon (Balkon), oyunları ve hatta tüm eserleri içinde en çarpıcı olanı kabul edilir. Balkon adlı oyununda yeryüzü egemenlerini alaycı ve acımasız bir dille eleştirir. Bu oyun Türkçe olarak 1998 yılında Tiyatro Stüdyosu tarafından sahnelendi. Ölümünden kısa süre önce, atölyesinde ziyaret ettiği Alberto Giacometti ile yaptığı röportaj ve Giacometti'nin sanatı üzerine kendi yorumunun bulunduğu L'Atelier d'Alberto Giacometti Giacometti'nin Atölyesi adlı röportaj/sanat içerikli kitabı, Genet'nin son yapıtıdır. Kitapları sayesinde tanıştığı André Gide, Jean Cocteau ve Jean-Paul Sartre'ın cumhurbaşkanına verdikleri dilekçe sonucu özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu af sonrası, tekrar yeraltı dünyasına dönmemiş, kendisini tamamıyla edebiyata vermiştir. Ancak toplumsal olaylara, ezilen insanlara karşı hiç duyarsız kalmadı; 1968 mayısında öğrencilerin, Vietnam Savaşı sırasında Amerikan solunun, ırkçılığa karşı Kara Panterler'in ve İsrail’e karşı da Filistinliler'in yanındaydı. Bu konular hakkında yazdıkları ve röportajları Türkçe olarak Açık Düşman başlığıyla yayımlanmıştır. 1986'da Paris'te bir otel odasında ölü olarak bulunmuştur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.