·188 syf.····Okunma: 05 Ekim 2023 22:07 Simyacı, Paulo Coelho’nun en bilinen romanı olarak dışarıdan bakınca “masalsı bir yolculuk” gibi görünür ama aslında çok daha basit ve güçlü bir fikri taşır: insanın kendi kaderini araması.
Hikâye çoban Santiago’nun tekrar eden bir rüyayı takip etmesiyle başlar. Bu rüya onu Mısır piramitlerine kadar götürür. Yol boyunca karşılaştığı insanlar, aslında tek bir şeyi sürekli hatırlatır: “Eğer bir şeyi gerçekten istiyorsan, evren sana yardım eder.”
Ama kitabın özü yolculukta gizlidir, varış noktasında değil. Santiago’nun yaşadığı her deneyim, onun dış dünyadan çok iç dünyasını değiştirir. Kayıplar, umutlar, aldanışlar ve küçük işaretler… hepsi “kişisel efsane” dediği şeyin parçalarıdır.
Kitabın en güçlü tarafı, çok sade bir dille yazılıp büyük bir fikir taşımasıdır: İnsan çoğu zaman aradığı şeyi dışarıda sanır, oysa asıl dönüşüm içeridedir.
Ama eleştirel bakınca şunu da söylemek gerekir: bazı okuyucular için fazla “mesaj odaklı” ve biraz basit kalabilir. Yani derinlikten çok semboller üzerinden ilerler.
Kısaca:
Bu roman, büyük olaylar anlatmaz; insanın kendi yolunu bulma fikrini anlatır. Ve şunu sorar: “Aradığın şey gerçekten uzakta mı, yoksa senin içinde mi?”