Ayşegül

, bir kitabı okumaya başladı
Kemal Tahir
8.4/10 · 8,8bin okunma
Ayşegül
Kara taun (Kara Ölüm), Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu, pireler ve kemirgenler aracılığıyla bulaşan, özellikle 14. yüzyılda Avrupa ve İslam dünyasında nüfusun büyük kısmını yok eden ölümcül hıyarcıklı veba salgınıdır. Yüksek ateş, titreme, deri lekeleri ve lenf bezlerinde şişliklerle (hıyarcık) seyreden bu hastalık, Osmanlı'da da "taun" adıyla bilinip büyük can kayıplarına yol açmıştır.
Ayşegül
Vassal (Vasal), Orta Çağ Avrupa feodalizminde, daha üstün bir lorda veya hükümdara (suzerain) bağlılık yemini eden, askeri hizmet karşılığında toprak (fief) alan kişidir.
Ayşegül
Saint Jean Şövalyeleri (Hospitalier), 11. yüzyılda Kudüs'te hacılara sağlık hizmeti vermek amacıyla kurulan, daha sonra askeri bir yapıya dönüşen Katolik tarikatıdır. Rodos ve Malta adalarında üslenerek Osmanlı ile mücadele eden grup, günümüzde insani yardım faaliyetleri yürüten ve Rodos, Malta adalarıyla özdeşleşmiş tarihi bir topluluktur.
Ayşegül
Palikarya, Yunanca palikári (delikanlı/yiğit) kelimesinden köken alan ve Türkçe'de genellikle Rum delikanlısı, kabadayısı veya özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde Yunan askerleri için kullanılan, zamanla küçümseme veya serseri anlamı da kazanan bir ifadedir.