Müthiş bir Türk tipi distopya...
2026 97. kitabı
Tamamen hayal ürünü(!) olan Hayristan isimli bir ülke varmış. Bu ülkede, kurucusundan sonra başa geçen her başkan ülkeyi kötü yönetmiş, daima bir öncekinden daha kötüye götürmüş. Ülke zamanla her alanda dibi görmeye başlamış. Ekonomik olarak zaten bitik olan ülkede eğitimden tarıma, bürokrasiden spora, medyadan edebiyat dünyasına, sosyal hayattan ahlaka her şey ama her şey bozulmuş. Düzelme için hiç bir umut kalmamış nihayetinde... . Usta yazar bizi kendi kurguladığı distopik bir ülkeye götürüyor. Bize bu ülkenin hal-i pürmelalini (Tahsin Yücel görse şu terkibi kullandığım için bana kızardı, hatta terkip için de kızardı...) öykülerle anlatıyor. Her öykü bize Hayristan'ın başka bir yönünü anlatıyor. Hele bir tanesi var ki, sırf bu öykü için bile bu kitabı mutlaka bulup okumanızı şiddetle öneririm. Kitaba adını varen Golyan Devrimi öyküsü... Bu öyküde, eski bir amatör futbolcunun, üniversite diploması olmamasına hatta lise 2 terk olmasına rağmen sırf boyuna posuna bakılarak ülkeye başkan seçilmesini, ardından bu başkanın önce aile fertlerini daha sonra da bütün akraba ve yandaşlarını devlet malıyla zengin etmesini, sonra da ülkenin bütün yeraltı ve yerüstü zenginliklerini yabancılara satmasını anlatıyor. Aman aman... Düşman başına... . Tahsin Yücel'in tercih ettiği öztürkçe kelimeler nedeniyle bazen yorucu olsa da anlattığı konular ve ironi ile değindiği olayların günümüzle benzerliğini görmek için mutlaka okumanızı öneririm.
Golyan DevrimiTahsin Yücel · Can Yayınları · 2016117 okunma