Bozkurtlar: Bozkırda Bir Diriliş Destanı
2026 20. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2026 18:10
Bozkurtlar: Bozkırda Bir Diriliş Destanı "Uyuyan milletler ya ölür ya da köle olarak uyanır." Atsız bu eseriyle geçmişe ışık tutmuş, bugünümüzde yolumuzu aydınlatmıştır. Göktürk Kağanlığının yıkılışına giden sürece tanık olduğumuz, Kağanlığın; esaretine, yıkılışına şahit oluyoruz. Ardından on yılı aşkın esaret dönemi ve sonrasında çağları aşan büyük bir ihtilale kapı aralıyoruz. Kür Şad ihtilalinde, Vey ırmağının kıyısında biz de bir çeri oluyoruz adeta. İhtilal sonrası Çinlilere, ruhlarıyla korku salan kırk bir çeri sayesinde Ötüken bozkırlarında özgürlüğe at salan bir Gök Türk oluyoruz biz de. Geçen zaman içinde yaşanan zorluklar, dağınık Türk boylarını bir araya getirme sürecini izliyor. Nihayetinde İlteriş Kağan'ın Gök mavisi kurt başlı sancağı altında birleşen Türkler oluyoruz. Sonrasında hızla yükselen Türk hâkimiyetinin Ötüken'e sahip olması izliyor. Tabi bu sıralar bir sır bizi içten içe kemiriyor, bir aşkla birlikte arkasından biz de büyük bir merakla peşinden sürükleniyoruz. Bu eser bir romandan ötedir. Zira bu eserde Türklüğün yılmadan verdiği mücadelenin günümüzden hiç bir farkı olmadığını görüyoruz. Milli bilinç için mutlaka okunması gereken bu eser sadece bir kesimin, ideolojinin değil; tüm Türk gençliğinin okuması ve milli bir bilinç edinebilmesi için gerekli olduğunu düşünüyorum. Atsız savunduğu fikri ustalıkla işlemiştir. Türklerin savaşçı millet oluşu, verdikleri mücadeleler ve bu uğurda ödedikleri bedeller, eserde Türklüğü hissettirir. Bu yönüyle eserde bir ütopyayı andırır; tek farkı, bu ütopyanın tarihte bir karşılığı olmasıdır. Bir başka nokta ise siyasetname niteliği taşıması; doğru ile yanlışı, yapılması ve kaçınılması gerekenleri okuyucuya öğüt verir niteliktedir. Atsız burada Türk töresini, kültürünü, dilini öyle güzel işlemiş ki hayranlıkla okuyor ve ne yüce bir millet olduğumuzu tekrardan hatırlamamızda bizlere yardımcı oluyor. Olay örgüsü bir kurgudan fazlası; öyle ki okurken sıkılmıyor ve zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyor insan. " Ruh Adam " da okumuş olmam hasebiyle arasında bir bağ kurdum kendimce, bu bağ tarihsel, şuursal, dilsel olarak beni kendine hayran bırakmıştır. İdeolojisini de iki kitapta üslubuyla okuyucuya net bir şekilde vermiştir. Başta çağımızın Kür Şad'ı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi köle olarak uyanmamak için milli şuurumuzu uyandıracak böyle kıymetli eserleri okuyup dirliğimizi ebedi kılmalı ve kutlu bayrağımızı, yüzyılları aşan Türk istiklâl ateşini harlamak ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için bozkırda dileğe doğru at salmalıyız. "Kür Şad ölmüş, fakat attan düşmemişti. Ölmüş, fakat yenilmemişti."
BozkurtlarHüseyin Nihâl Atsız · Ötüken Neşriyat · 202517,8bin okunma