Biz Neyiz?
2026 82. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2026 23:49
Francisco J. Ayala Ben Maymun muyum? kitabında biyoloji, evrimsel biyoloji ve bu bağlamda insan yaşayışının yer yüzündeki yetkinliği üzerinden bireyin 'ben neyim?' sorusuna yanıt vermeye çalışmıştır. Buradan hareketle düşünüldüğünde insanın canlı diyagramındaki yeri, anlamı ve manası üzerinden hem bir varoluş felsefesi hem de biyolojik faktörleri bağlamında oluş-bozuluş denklemine bir bakış sağlanmıştır. Temel dinamikler esasında düşünüldüğünde; inancında kaplam olarak bir yer işgal ettiği hayat siferinde varlığa gelmemizin ilk maddesi sorgulanmış bu sorgulamanın ışığından darwinci yaklaşımla birlikte ele alınmıştır. Bu ele alınışta bilimsel kavramlar da kullanılarak eserin kökleri geçmiş ile gelecek arasında bir bağ kurması planlanmış ve bu planın sunmuş olduğu açı okuyucuya anlatılmıştır. Bu anlatımdan hareketle de evrimin hem bir olgu hem bir kuram hem de hipotez olarak yaşamın içinde varlığını sürdürdüğü ve ancak bu yaşamın yer yer inançla sınandığı da bir gerçektir. Genellikle tek tanrılı dinler, kader kavramı, tanrı gibi yüce tanımların ışığında bir açıklama getirilmiştir. Açıklamanın bize sunduğu anlam ve canlılık düşünüldüğünde hem bireysel hem de toplumsal olarak var olmanın iklimleri gözetlenmiştir. Sonuç olarak; biyoloji ve inanç diyalektiğinde insanın neliği ve nasıllığı üzerine bir anlam ve mana siferinin anlatısını yapmaya çalışan Francisco J. Ayala, Ben Maymun muyum? eserinde bir nevi yaşam serüveni içerisinde tüm canlıların ortak bir yanı olup olmadığının da hem kavramsal hem de bilimsel bir veçhe de anlatım sağlamıştır.
Duygu ve Düşünce
Ben Maymun muyum?Francisco J. Ayala · Fol Kitap · 2021168 okunma